Ustavni sud BiH o 9. januaru: Odredbe Zakona o praznicima RS-a brisane iz pravnog sistema

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan u izjavi za Klix.ba rekao je da je ovaj sud pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a ocijenio suprotnim Ustavu BiH te da su zbog toga one brisane iz pravnog sistema.

“Ovlašteni podnosilac podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti novog zakona koji je donesen u Narodnoj skupštini RS-a. Međutim, Ustavni sud još nije donio odluku o tom zahtjevu. To su činjenice”, rekao nam je Mijan.

Inače, u jednom od zaključaka, Ustavni sud u svojoj odluci iz 2015. navodi da se osporenim članom 3.b) Zakona o praznicima, kojim je određeno da se Dan Republike Srpske obilježava 9. januara uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na pripadnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, ostalih i građana Republike Srpske zbog činjenice da taj datum predstavlja dio historijskog naslijeđa samo srpskog naroda, kao i zbog obilježavanja krsne slave Republike Srpske koja se vezuje za tradiciju i običaje također samo srpskog naroda.

Nakon što je NSRS krajem 2016. godine donijela izmjene i dopune tog zakona,
devet delegata u Vijeću naroda RS iz bošnjačkog i hrvatskog naroda podnijelo je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine novi zahtjev radi osporavanja Zakona o Danu RS-a, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska uz obrazloženje da su vlasti RS-a nastavile obilježavati jednostrano 9. januar kao dan entiteta.

Podsjetimo, tokom ovog vikenda se ministar pravde BiH Josip Grubeša oglasio povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske kojem je prisustvovao kao dio delegacije HDZ-a BiH.

“Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. januar”, tvrdi Grubeša.

Ubrzo ga je demantirao zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić tvrdeći da su ministrove izjave pravno neutemeljene i pogrešno argumentirane.

Pivić smatra da su sporne odredbe Zakona o praznicima RS-a i dalje neustavne bez obzira na njihov sekularni karakter, u smislu izostavljanja vjerske komponente obilježavanja.

(Klix)