Uspješno okončan deveti Međunarodni seminar za profesore engleskog jezika u Tuzli

Od nedjelje do danas tuzlanska Behram-begova medresa deveti put za redom bila je domaćin Međunarodnog seminara za profesore i nastavnike engleskog jezika. Sa njih, više od 100 iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Makedonije, Belgije i naše zemlje radila su četiri predavača iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kroz tri dana trajanja seminara ova četiri eksperta za engleski jezik i metodologiju sa prosvjetnim radnicima regiona i Evrope radili su na čitavom nizu metoda i mehanizama za što kreativniji i profesionalniji pristup učenicima tokom učenja i izučavanja samog engleskog jezika.

“Naš cilj bio je profesionalno usavršavanje profesora i nastavnika engleskog jezika te razvijanje kritičkog i kreativnog razmišljanja tokom nastave. Također, među ciljevima bili su i sklapanje prijateljstava i povezivanje profesionalaca iz struke ne samo iz Bosne i Hercegovine nego iz cijele šire regije.” – kaza je Jen MacArthur, šefica Regionalnog ureda za engleski jezik Ambasade SAD-a Beograd.

Deveti Međunarodni seminar za profesore engleskog jezika organizovala je Ambasada SAD-a u BiH i Regionalni ured za programe engleskog jezika Vlade SAD-a iz Beograda, Muftijstvo tuzlansko i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK uz partnersku podršku Behram-begove medrese, kantonalnog Pedagoškog zavoda i Udruženja profesora engleskog jezika Tuzlanskog kantona.

“Ja bih rekla da je ovo jedan institucionalan oblik profesionalnog usavršavanja profesora i nastavnika engleskog jezika i to ne samo iz TK i BiH nego sa područja šest susjednih država. Ovo je za TK i naše Ministarstvo od izuzetnog značaja. Mi imamo sreću i zadovoljstvo da su u ovo sve prvenstveno uključeni Ambasada Sjedinjenih država, Ured za strane jezike Američke ambasade i Muftijstvo tuzlansko.” – dodala je Mersija Jahić pomoćnica ministra obrazovanja TK.

(nezavisni/rtvslon.ba)