Uskoro zamjena azbestno-cementnih cijevi u centralnom dijelu Gradačca

U Gradačcu su danas potpisani ugovori između JP Komunalac d.d. Gradačac i Konzorcija izvođača Buk promet d.o.o. Bijeljina i Balegem d.o.o. Gradačac za rekonstrukciju vodovodne mreže u tom gradu.

Implementacijom tog projekta bit će rekonstruisano približno 40 km postojećih azbestno-cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila, kao i dotrajale mreže u centralnom urbanom području Gradačca.

Vrijednost ugovorenih radova dva ugovora je oko 2.400.000 eura, rok za izgradnju dvije godine, a početak radova se očekuje za mjesec dana.

Taj dio projekta “Vodosnabdijevanju Gradačca”, koji se sastoji od četiri komponente, finansira Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBiF) uz administraciju EBRD-a, budžeta Grada Gradačac i Švedske Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić zahvalio je svim donatorima koji su učestvovali u tom projektu i istakao da će njegovim završetkom biti poboljšani uslovi za zdraviji i kvalitetniji život skoro 20.000 stanovnika u sjevernom dijelu Gradačca, te smanjeni gubici u vodosnabdjevanju.

Cjelokupni projekt “Vodosanbdijevanja Gradačca” vrijedan je više od 30 miliona KM i predviđa rješavanje problema vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže i drugih ekoloških pitanja, saopćeno je iz Grada Gradačac.

(RTV SLON)