Uskoro nove transplantacije u UKC-u Tuzla

Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i TK održali su sastanak sa predstavnicima Uprave UKC TUZLA i ljekarima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa.

 

Povod sastanka bilo je pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija, a inicijator sastanka bio je načelnik Interne klinike UKC-a Tuzla prof. Dr Nermin Salkić.

 

Na sastanku su prisustvovali i prof. Dr Lejla Osmančević medicinska direktorica, dr Šefik Hasukić direktor za naučno-istraživački rad, prof. dr Mirna Alečković šefica Odjela za transplantacije na Odjeljenju za nefrologiju, prof. Dr Jasmina Smajić načelnica Klinike za reanimaciju i anesteziju, te dr. Nerhela Mujačić transplant koordinator.

 

Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo zbog zastoja u transplantacijama izazvano pandemijom korona virusa. Kako je rečeno, na UKC Tuzla u maju se planiraju dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a onda namjeravaju svaki naredni mjesec obaviti po jednu takvu transplantaciju, naravno ukoliko to budu dozvoljavali uslovi.

Istaknuto je kako UKC-u Tuzla, nažalost još uvijek nije obnovljen postupak certifikacije za transplantacije. Također, istaknut je i problem sklapanja ugovora sa privatnim klinikama u inozemstvu, o transplantaciji naših pacijenata, loših iskustava kroz koja prolaze, zbog čega neko treba biti pozvan na odgovornost.