Uskoro gradnja Bloka 7 u Tuzli

Blok sedam, koji je najveća poslijeratnja investicija u elektroenergetskom sektoru u BiH, trebao bi do kraja ovog mjeseca dobiti posljednju saglasnost Federalnog parlamenta, nakon čega može početi njegova izgradnja, koja će koštati oko milijardu i po maraka.

Zbog sudbonosnog značaja tog bloka za rudnike u Federaciji, Sindikat rudara apeluje na federalne zastupnike i Federalnu vladu da ubrzaju procedure i otklone sve barijere koje koče ovaj proces.

Posljedni pregovori s Razvojnom bankom Kine su završeni. Usaglašen je i konačni tekst ugovora o zaduživanju. Sad je sve u rukama Federalne vlade i Parlamenta, koji trebaju dati saglasnosti o zaduživanju.

”Ta je priča dovedena do kraja, ostalo je još sedam dana zajedničkog rada na finalnom tekstu ugovora. Naš blok je potpuno isplativ, što je značajno sa stanovišta rizika budžeta FBiH, koji će biti garant za realizaciju ovog bloka”, ističe direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Zbog velike važnosti Bloka 7 za opstanak rudnika u Federaciji i oko sedam hiljada radnih mjesta rudara, menadžment EPBiH očekuje da će do kraja mjeseca sve biti završeno.

”Blok 7 je tako važan da će neko teško naći snage da izmišlja neke nove barijere. To je ugovor koji će biti jedan od najboljih u regiji”, smatra Jašarević.

”Za nas je jednako važan i Blok 7 i Blok Banovići. Imali smo sastanak s predstavnicima Gezube gdje smo jasno i nedvojbeno izrazili podršku Bloku 7”, kaže premijer TK Bego Gutić.

Sindikat rudara Federacije traži da Federalno ministarstvo finansija odblokira ovaj proces i ubrza proceduru davanja ugovora na saglasnost Federalnom parlamentu.

”Ogroman zastoj u realizaciji radnji Ministarstva finansija FBiH. U narednom periodu ćemo tražiti detaljne informacije i obrazloženja zbog čega takav odnos Ministarstva finasija prema ovom projektu u Tuzli”, naglasio je predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

U EPBiH, pak, tvrde da realizacija Bloka 8 u Kaknju neće ići tako brzo. Taj blok bi trebao biti pripremljen i ugovoren tek kad se završi izgradnja Bloka 7 u Tuzli.

(Federalna.ba)