Uskoro dostupna mamografija i PAPA test za korisnice zdravstvenog osiguranja TK

Nakon što je Skupština TK jednoglasno usvojila inicijativu za uvrštavanje mamografije i PAPA testa u dijagnostičke svrhe, ZZO TK je podržao i uvrstio tu inicijativu u Finansijski plan za 2022 godinu.

Svaka korisnica, koja ima potrebu da uradi PAPA test ili mamografiju više puta tokom godine, ( dijagnostika/ kontrola) to će moći da uradi u ustanovama sa kojima će ZZO TK potpisati ugovor. Svrha ovog jeste da se skrati  i ukine vrijeme čekanja zbog pokvarenog mamografa u Domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona ili čekanja po nekoliko mjeseci da se uradi i očita PAPA test.

Kako se navodi u izješnjenju Zavoda zdravstvenog osiguranja koje je skupštini uputio direktor Denis Husić, prihvaćena je ova inicijativa zastupnice Lejle Vuković, a ove pretrage će se uvrstiti u plan zavoda za narednu godinu.

Preventiva i pravovremeno liječenje igraju veliku ulogu kod težih oboljenja i zdravlja žena općenito i ovakav trend pozitivnih promjena u korist zdravstvenih usluga i pristupačnosti veliki je korak ka promjenama.