Uskoro će biti poznato da li se nastavlja ili obustavlja izgradnja Bloka 7

Izgradnja Bloka 7 Tuzla predstavljana je kao generacijski projekt koji će doprinijeti energetskoj nezavisnosti, stabilnosti i efikasnosti uz evropske ekološke standarde i kapitalne investicije.

No, krajem prošle godine ovaj projekat je zaustavljen i doveden u pitanje nakon izjave kineskog predsjednika da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu. To praktično znači da Elektroprivreda BiH ostaje bez glavnog partnera za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Nakon ove vijesti Parlament je zadužio Vladu FBiH da angažuje međunarodnog eksperta koji će analizirati ugovor koji je na snazi između EP BiH i kineskog partnera.

“Rok za analizu ističe za nekoliko dana, očekuje se da EP zajedno sa izabranim partnerima obavijesti federalnu Vladu o narednim potezima koji se moraju napraviti: ili da nastavimo izgradnju ili da je zaustavimo. Treće opcije nema!’‘ – izjavio je Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

Već ranije su iz Vlade Tuzlanskog kantona u mandatu Kadrije Hodžića saopćili da se posljedice prekida izgradnje Bloka 7 ne mogu nabrojati. Samo u pripremne radove potrošeno je više od 18 miliona KM.

Još ranije su iz Elektroprivrede objašnjavali da je izgradnja od presudnog značaja za energetsku sigurnost, ali i za opstanak rudnika. Iz Sindikata rudara FBiH smatraju da je Blok 7 još prije par godina mogao biti završen da je politička elita pokazala odgovornost.

Ugovor o izgradnji potpisan je 2014, a tek pet godina poslije počeli su pripremni radovi. 2024. godine u Tuzli je trebao biti izgrađen blok snage 450 megavata.