Uređenje putne komunikacije koja povezuje Lukavac i Tuzlu

Na osnovu Sporazuma o redovnom održavanju putne infrastrukture na području općine Lukavac, posljednjih dana izvođeni su radovi na dijelu putne komunikacije Bokavići – Poljana, koja je važan alternativni pravac za općine Lukavac, Tuzla i Živinice. Putna komunikacija na lukavačkoj strani dužine je 250 metara, od ukupno 1.050 metara, koliko iznosi dužina puta koji povezuje Bokaviće i Poljanu, koja je dio MZ Kiseljak.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić izrazio je zadovoljstvo zbog kako je kazao, malog projekta koji ima veliki značaj.

”Radi  se o iznimno važnom kilometru puta, koji povezuje općinu Lukavac i grad Tuzlu, to je kilometar puta koji povezuje Bokaviće, Poljanu i Kiseljak, koji je od velikog značaja za lokalno stanovništvo. Ključni značaj ove dionice puta nije samo to. Ovo je alternativni put koji može poslužiti  da poveže općinu Lukavac sa gradom Tuzla i regionalnu komunikaciju u slučajevima kada dođe do zastoja saobraćaja na petlji Šički Brod, jer je tu bilo zastoja i zbog udesa i različitih protesta. Nama je od vitalnog interesa da se ova komunikacija osposobi, u ovom trenutku to je makadamski put, u drugoj fazi imamo koordinaciju sa gradom Tuzla da zajednički ovo riješimo i da na neki način ovom stanovništvu, koje pripada hrvatskoj zajednici Poljana, to bude moralna poruka da mi brinemo i da želimo to riješiti. Ovim putem, njima je i Tuzla bliža. Ovo je jedna ravna dionica koja nije komplikovana za izvesti, imamo odličnu saradnju mjesnog stanovništva. Ubijeđen sam, da će uskoro uslijediti i dalje aktivnosti i da ćemo ubrzo osposobiti ovaj put kao tačku koja nas povezuje”, kazao je načelnik Delić.

Šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle Kemal Kurević, iskazao je očekivanja da će kroz saradnju i djelovanje doći do realizacije projekta.

”Grad Tuzla čini napore da putnu infrastrukturu na području grada Tuzla dovede u što kvalitetnije stanje, a želimo riješiti i potrebe građana. Ovdje se radi o saradnji grada Tuzla i Općine Lukavac i očekivanja su da će doći do realizacije ovog projekta. Pomenuto je da on ima višestruku ulogu, jako nam je bitno da povezuje dva naselja, da imamo jedan alternativni pravac za neke neprilike na postojećem regionalnom i magistralnom putu. U ovoj fazi smo se i dogovorili da podloga bude što kvalitetnija, postavljanje zastora, sa krajnjim ciljem postavljanja asfaltnog zastora. Pored naših sredstava, pripremali smo inicijativu da uključimo i sredstva Direkcije cesta TK, jer se radi o interesu dvije lokalne zajednice na kantonu”, kazao je Kurević.

Izvođač pomenutih radova je Transport i mehanizacija iz Gračanice.

(Nezavisni.ba)