Univerzitet u Tuzli i TPO potpisali memorandum o saradnji

U Sarajevu je 6 oktobra 2021.održana ceremonija svečanog potpisivanja memoranduma o saradnji Transkulturne psihosocijalne obrazovne fondacije sa 17 univerziteta iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore uz pokroviteljstvo Amabasade Ujedinjenog Kraljevstva.
Ovim svečanim činom je označen početak implementacije projekta Gender mainstredpringa na univerzitetima (UNIGEM) , u kojem pored Univerziteta u Tuzli, učestvuje još 16 visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva.

Matthew Field je istakao važnost spremnosti univerziteta da rade na integriranju rodne ravnopravnosti u sistemu visokog obrazovanja kako bi akademske i šire zajednice bili sigurno mjesto za nastavnike i nastavnice, studente i studentice.
Direktor TPO fondacije v.prof.dr.  Zilka Spahić Šiljak je naglasila važnost uspostave mehanizama za prevenciju rodne ravnopravnosti na univerzitetu, a što bi trebalo rezultirati promjenom opće i organizacijske kulture u akademskoj zajednici. Ovo je prvi korak koji smo učinili uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, a sada slijedi veliki broj aktivnosti koje ćemo provoditi u saradnji sa partnerskim univerzitetima, istakla je prof.dr. Spahić Šiljak.

 Piše: Duška REBIĆ