Ukidanje viza olakšalo bi saradnju Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osmahom Dakhelom R Al Ahmedijem. BiH i Kraljevina Saudijska Arabija u BiH u kontinuitetu razvijaju dobra prijateljske odnose bez otvorenih pitanja sa tendencijom unapređenja saradnje, prije svega na ekonomskom planu.

U protekloj deceniji razmjena između dvije zemlje imala je ulaznu putanju, ali je i dalje ispod mogućnosti, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Na podršci koju je ova zemlja pružila BiH u procesu poslijeratne obnove i rekonstrukcije Bećirović se zahvalio Kralju Saudijske Arabije.Iskazao je interes BiH za praćenjem obnove privredne saradnje, prije svega na polju izvoza , te u oblasti građevinarstva i IT i industrije i turizma.

Ambasador Al Ahmadi se zahvalio na gostoprimstvu , te istakao da Kraljevina Saudijske Arabije čvrsto stoji uz BiH , te bez rezerve podržava njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, te naglasio je da će Kraljevina Saudijske Arabije nastaviti ulagati u BiH i pružati podršku socijalnim programima.
Eventualno ukidanje viza značajno bi olakšalo saradnju dvije zemlje , istaknuto je u saopćenju na kraju razgovora.

Duška Rebić