UKC Tuzla: Stvoreni uslovi za lakšu i bržu CT dijagnostiku

Nabavkom najsavremenijeg CT aparata koji je danas pušten u rad u Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC –a Tuzla stvoreni su uslovi za bržu i bolju dijagnostiku pacijenata.

Posebno je važno da će se zahvaljujući nabavci ovog aparata smanjiti tzv. liste čekanja. Pored djece i onkoloških pacijenata koji su apsolutni prioritet kao i pacijenti poslani sa bilo koje klinke, svi oni kojima bude preporučena CT pretraga neće čekati duže od 40 dana. Prednosti novog aparata višestruke su.

Ovaj aparat ima mogućnost da sve artefekte svede na najmanju moguću mjeru. To znači da ćemo kod onih pacijenata koji su u alkoholiziranom stanju, kod polutraumatizovanih pacijenata, kod naših najmlađih pacijenata moći da izbjegnemo one artefekte zbog njihovog pomjeranja”, kazala je dr. Samir Cipurković, v.d. načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC –a Tuzla. 

Sredstva koja su utrošena su vrijednosti oko 1,5 miliona KM koja su zajednički Vlada i UKC Tuzla nabavili zajedno sve u cilju pružanja bolje usluge našim pacijentima”, istakao je dr. Alen Kamerić, dirktor UKC –a Tuzla.

Nabavci najsavremenijeg CT aparata prethodila je i nabavka drugih važnih uređaja za čijom potrebom je Klinika iskazala potrebu. Jedan od takvih je mobilni digitalni rendgen aparat koji omogućava praćenje funkcionalnih pokreta organa u tijelu. Nabavka ovog aparata posebno je značajna za najmlađe pacijente, kao i za ljekare sa pedijatrijske klinike i neurologije.

Imamo jednu posebnu pretragu gdje mi pratimo stanje djece koja imaju česte urinarne infekcije. Pomoću tog aparata mi ćemo moći da utvrdimo da li postoji tzv. pasivni ili aktivni refluks, odnosno da li se urin vraća iz mokraćne bešike prema bubrezima i da li je to uzrok tih čestih infekcija“, zaključio je dr. Samir Cipurković, v.d. načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC –a Tuzla.

U posljednja tri mjeseca Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC –a Tuzla oporemljena je sa još pet aparata, tako da sa opremom kojom sada raspolaže ova klinika može ravnopravno konkurisati svim privatnim klinikama u zemlji.