UKC Tuzla: Obilježen Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara jučer je na Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana konferencija za novinare.

Cilj organizatora je bio javnosti predočiti važnost blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije kod pojave prvih znakova moždanog udara.

Prema riječima prof. dr. Dževdeta Smajlovića, načelnika Klinike za neurologiju, moždani udar predstavlja teško oboljenje koje izaziva visok stepen smrtnosti i onesposobljenja. Prema njegovim riječima broj hospitaliziranih na Klinici za neurologiju, na godišnjem nivou se kreće između 1600 do 1700, od čega je 1000 do 1100 pacijenata sa moždanim udarom.

“Moždani udar je najčešća neurološka bolest kod odraslih što znači da je u svim klinikama i odjeljenjima za neurologiju u BiH najmanje 50 posto ukupnih kapaciteta popunjeno pacijentima sa moždanim udarom. Često ističem kako za moždani udar vrijedi pravilo jedne trećine. Šta god uradili za pacijenta sa moždanim udarom, u prvih nekoliko mjeseci, jedna trećina nažalost umre, kod jedne trećine ostane izražena onesposobljenost, dok će se svega jedna trećina moći vratiti uobičajnim životnim aktivnostima”, istakao je u svom obraćanju prof.dr. Smajlović.

Novinarima se obratio i doc. dr. Zikrija Dostović, šef Jedinice za liječenje moždanog udara koji je istakao da moždani udar predstavlja kako zdravstveni tako i ekonomsko-društveni problem. Ovom prilikom doc. dr. Dostović je istakao da je Klinika za neurologiju UKC Tuzla napravila značajan iskorak u pristupu pacijentima sa moždanim udarom primjenom trombolitičke terapije, te da u cilju imaju i uvođenje nove metode mehaničke trombektomije moždanih arterija.

Doc. dr. Biljana Kojić, ljekar Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti na kojem leže vitalno ugroženi pacijenti sa akutnim moždanim udarom je novinarima predstavila značaj prevencije istakavši da se primarnom prevencijom može spriječiti 80 % akutnih moždanih udara. Prema njenim riječima, pušenje, neadekvatna fizička aktivnost, povišen krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma, povišene masnoće u krvi, stres i dijabetes su promjenjivi faktori na koje se pravilnom ishranom i umjerenom fizičkom aktivnošću, uz odgovarajuću terapiju može uticati i na taj način smanjiti pojava moždanog udara, ali postoje nepromjenjivi faktori kao što su: dob, pol, rasa i nasljeđe na koje se ne može uticati, tako da veću sklonost prema moždanom udaru imaju osobe starije životne dobi, te muškarci oboljevaju češće od žena…

O značaju i ulozi medicinske sestre govorila je glavna sestra klinike, Alma Vuleta, koja je istakla da se uz liječenje na Klinici za neurologiju promovira i način zdravog življenja.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su najavili održavanje javne tribine koja je održana jučer u 14 sati. Tribini je prisustvovao veliki broj studenata i učenika, ali na žalost primjetno mali broj samih građana za koje je tribina i namjenjena.

Pored javne tribine planirane su i javne promocije zdravlja na lokacijama Bingo City Center Tuzla i Mercator Center Tuzla, koje će se održati u nedjelju, 29. 10. 2017. godine – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Nezavisni.ba)