UKC Tuzla: Nabavljen novi aparat za potrebe Klinike za bolesti uha, grla i nosa

Klinika za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata UKC Tuzla u procesu je zanavljanja medicinske opreme.

Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, nabavljen je aparat „Atmos Varioair“ namjenjen za termičko ispitivanje vestibularnog organa zrakom.

Njegova iznimno precizna kontrola temperature kao i tačna doza protoka zraka, osiguravaju da prenesena toplinska energija ostane konstantna za vrijeme trajanja stimulacije vestibularnog organa.

Prema riječima načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata, doc. dr. sc. Almira Salkića, kalorijski test vestibularisa je dijagnostička metoda koja se koristi u otkrivanju uzroka nastanka vrtoglavice, te pomoću koje se ispituje funkcija akustičkog nerva zaduženog za sluh i ravnotežu.

U ranijem periodu ova pretraga se izvodila na način da se u pacijentov vanjski ušni kanal ubacivala voda, te na taj način vršila stimulacija čula za ravnotežu što izaziva nastanak nevoljnih pokreta očnih jabučica koji se onda interpretiraju putem aparata.

Pretraga je imala svoja ograničenja osobito kod pacijenata koji imaju perforaciju bubne opne i kod kojih se ova pretraga morala izvoditi uz posebne mjere opreza.

Nabavkom ovog aparata Klinika za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata je dodatno unaprijedila službu, te osigurala sigurnu i pouzdanu metodu za sve pacijente koji zahtijevaju ovu pretragu.