UKC Tuzla: 90 posto umrlih covid pozitivnih pacijenata nije bilio vakcinisano

U situaciji kada među oboljelim slučajevima dominira omikron varijanta korona virusa čija karakteristika je brzo širenje, jeste i veliki broj zaraženih među zdravstvenim osobljem zdravstvenih ustanova.

Nakon novembarskog skoka broja zaraženih i usložnjavanja epidemiološke situacije početkom ovog mjeseca, decembar donosi blagi pad broja zaraženih. Sa dolaskom praznika i popuštanjem skoro svih mjera i ograničenja, u januaru je zabilježen nagli skok broja zaraženih, što je vjerovatno i posljedica bržeg širenja omikron varijante korona virusa.

Pozitivnost uzoraka na SARS-CoV-2 virus najčešće je evidentirana u grupi stanovništva starosti 25 do 49 godina, 42 %, dok je po učestalosti pozitivnosti sljedeća skupina od 50 do 64 godine, 25 %. U odnosu na dob i učestalost pozitivnih rezultata testiranja zaključuje se da se radi o radno aktivnoj i mobilnoj populaciji. U

izvještajnom periodu 1.004 osobe su zahtijevale bolničko liječenje. Broj osoba oboljelih od COVID-a koje su zahtjevale bolničko liječenje od druge polovine novembra bilježi blagi pad, sa izuzetnim skokom u trećoj sedmici januara.

Tokom izvještajnog perioda kod 375 osoba je evidentiran smrtni ishod. Na osnovu dostavljenih podataka od strane JZU UKC Tuzla 90% umrlih nisu bili vakcinisani. Prisustvo više hroničnih bolesti je također jedan od faktora koji direktno utiče na smrtni ishod. Smrtni ishod je u 81% slučajeva registriran u dobnoj skupini starijih od 65 godina. U pogledu spolne strukture, smrtni ishod je u nešto većem procentu registriran kod osoba ženskog spola, 51%

(RTVSlon)