Udruženje PREC Živinice: Održana izvještajno-izborna Skupština

Večeras je u Plavoj sali BKC održana Skupština Udruženja porodica PREC Žvinice.
Na Skupštni su bili prisutni, osim članova Udruženja PREC, partneri Udruženja MFR Francuska, UNMFRO Paris, predstavnici ambasade Francuske u BIH, predstavnici općine Živinice i Srebrenik, te predstavnici vladinih i nevladinih sektora TK.

Na dnevnom redu Skupštine razmatrane su i usvojena slijedeće tačke:

1.Uvod- Pozdravna riječ Predsjednika Udruženja PREC
2 Izvještaj o aktivnostima Udruženja PREC 2018
3. Finansijski izvještaj 2018
4. Preliminarni budžet 2019
5. Validiranje/izglasavanje članova UO Udruženja PREC Živinice
6. Riječ partnera Udruženja PREC
7. Uvertira: Pokretanje Mreže PREC-ova u BiH. te druženje uz tradicionalnu hranu i domaće proizvode.

Prije početka rada po predloženom dnevnom redu obavljeno je razrješenje dosadašnjeg predsjednika Skupštine Udruženja PREC i izbor novog predsjednika. Nakon obavljenog glasanja umjesto dosadašnjeg predsjednika Hasana Brđanovića izabran je Mevludin Karić.

U nastavku rada podneseni su izvještaji po predloženim materijalima o aktivnostima Udruženja PREC, kao i finsnasijski izvještaj, te budžet za tekuću godinu. PREC radi na pokretanju nove inicijative, a to je agroturizam, kao dopuna poljoiprivredi i poseban je oblik zelenog turizma, razvija turističku ponudu poljoprivrednika na svom imanju.Osobe koje se bave agroturizmom mogu da ponude obroke iz svoje bašte klijenteli, kao i noćenje u vlastitim objektima.U tom cilju PREC je uspješno obavio prvi ciklus obuke iz agroturizma za odrasle, a u toku je realizacija drugog ciklusa, sa fokusom na tehnologiju prerade i pakovanja domaćih proizvoda.

Predsjendik Upravnog odbora Udruženja PREC Živinice Safet Čaušević je istakao važnot razvoja ove vrste agrara na našem području:

“Baziramo se na obuku iz agroturizma na našem području i uspješno smo realizovali programe obuke za mlade iz teorije i prakse koju obavljamo kod odgovrajajućih firmi, zavisno od djelatnosti kojom se bave.Nastojimo što više uključiti mlade u edukativne programe iz poljoprivrede, kako bi im pružili prilku da rade na svojim imanjima i tako spriječimo odlazak našeg stanovništva van zemlje”.

Ministar turizma i saobraćaja u Vladi TK Mirsad Gluhić rado podržava rad Udruženja PREC:

“Uspostavili smo saradnju prije jednu godinu i dajemo podršku Udruženju, koje je lane održalo 1.sajam agroturizma”Živinice 2018″.Važno je istaći da je razvijena uspješna saradnja sa sličnim udruženjima u Francuskoj i do sada je bilo više uzajamnih posjeta, kao što smo vidjeli da je tako bilo i večeras. Bitno je istaći i da je troje mladih s područja Živinica otputovalu na edukaciju u Francusku, gdje će ostati 21 dan i to je pozitivna priča, te ćemo i mi u Minstarstvu podržavati projekte PREC-a, koje okuplja oko 80 porodica, dakle gdje su uključeni svi članovi porodice”.

Nakon održane Skupštine PREC-a prisutni su nastavili druženje uz tradicionalnu hranu i domaće proizvode.

(Š.Gadžo/zivinice.ba)