Udruženje banaka BiH – Depoziti građana u bh. bankama sigurni

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da građani – korisnici Sberbank d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka nemaju razloga za brigu, jer “ruskog elementa u obje Sberbank u Bosni i Hercegovini više nema, s obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta”.

Ovom odlukom prekinuta je veza sa ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sberbanak u našoj zemlji, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

Obje Sberbank u Bosni i Hercegovini su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizirane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost.

– Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti. Sve banke u BiH, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa – istakao je direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle.

Naglasio je da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor Bosne i Hercegovine.