Učiteljica Amira Fazlić dobitnica UNICEF-ove nagrade “Šampioni inkuzije”

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u BiH, u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH organizovao je konkurs na koji su mogli biti nominovani oni koji su dali značajan doprinos da se djeca u njihovoj okolini razvijaju do svog punog potencijala.

U Sarajevu su 19.09.2018. godine uručena priznanja “Šampioni inkluzije“, pojedincima i udruženjima iz Bosne i Hercegovine koji doprinose socijalnoj inkluziji djece s poštekoćama u razvoju. Priznanja je dodijelila Lucy Meyer, osvajačica zlatnih medalja plivačkih takmičenja na Specijalnoj olimpijadi, glasnogovornica partnerstva UNICEF USA i Specijalne olimpijade.

Učiteljica OŠ Hasan Kikić Gračanica, Amira Fazlić jedna je od dobitnica tog istaknutog priznanja. Evo šta stoji u obrazloženju UNICEF-a: Njeni učenici su djevojčice i dječaci IV razreda, a među njima je i dječak sa autizmom. Amira svaki dan svojim primjerom pokazuje kako je moguće da se upravo ovaj dječak ne osjeća drugačijim od svojih drugara i drugarica iz razreda. Dječak je postigao fenomenalne rezultate i u odnosu na svoje drugare se ne osjeća isključenim. Učiteljica je zaslužna za stvaranje podržavajuće klime u razredu koja je rezultirala ovim uspjesima. Na tome su izuzetno zahvalni roditelji koji imaju odličnu saradnju sa učiteljicom i cijelim razredom.

(gracanicki.ba)