Učesnici Marša mira ‘Srebrenica- Vukovar’ nastavili put iz Sapne

Učesnici Marša mira „Srebrenica- Vukovar“ jutros su iz Sapne nastavili svoj put odavanja počasti žrtvama Vukovara.

Prva stanica drugog dana marša bilo je šehidsko mezarje u Kalesiji. Ovdje su učenjem Fatihe odali počast braniteljima Kalesije.

– Obično pitaju za osjećanja. Osjećanja će teško opisati i najbolji pjesnik, književnik to ne bi mogao tako dobro opisati kao kada to doživi prilikom svog učešća. Ja preporučujem svim sposobnima da idućih godina uzmu učešće i da dožive ovaj osjećaj – kazao je učesnik Marša mira iz Teočaka Hadžaga Mešić.

Njih trideset krenulo je put Vukovora. Neki od od njih su i prošle godine, na ovaj način, odali počast žrtvama Vukovora. Kažu ništa im ne predstavlja poteškoću jer ih je jedan cilj ujedinio, a to je da pošalju poruku da se ovakvi zločini nikada i nikome ne smiju ponoviti.

– Svake godine dolazimo na ovaj pohod. Iskorstio sam priliku da dođem i na ovaj što je emotivno i potresno za sve nas koji smo vidjeli stradanja u Srebrenici, a i za stradanja u Vukovaru trebamo biti priključeni i da iskažemo poštovanje prema žrtvama – rekao je učesnik Marša mira iz Novog Travnika Sabahudin Halilčević.

Učesnik Marša mira iz Srebrenice Rešid Dervišević ističe da Srebrenicu i Vukovar spaja ista ratna sudbina.

– Odlučio sam da idem na Marš mira jer Srebrenicu i Vukovar spaja ista sudbina koja se desila tokom ratnih dejstava. Naša je dužnost da mi pričamo i da podsjetimo da se ne bi zaboravilo. Ako zaboravimo može nam se isto i još gore ponoviti – objašnjava Dervišević.

Desetogodišnji Emir Salihović, najmlađi učesnik Marša mira, naglašava da je lijep osjećaj na ovaj način dati počast žrtvama.

Učesnici Marša mira u subotu stižu u Vukovar. Dan kasnije pridružit će se Koloni sjećanja kojom će obilježiti 27. godišnjicu stradanja ovoga grada. Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

(nezavisni.ba)