U Živinicama svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

U organizaciji Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona u Živinicama je danas održana centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije BiH. Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, članovi boračkih udruženja i saveza, predstavnici političkog i društvenog života Živinica, te veliki broj građana.

Obilježavanje historijskog datuma, 15. aprila 1992. godine, kada je formirana Armija Bosne i Hercegovine započelo je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim borcima u ratu 1992-95., bisti heroja Nesiba Malkića u Živinicama i partizanskom spomen obilježju.

Potom je uslijedio defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika.

Na svečanoj akademiji koja je upriličena u sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama naglašena je važnost obilježavanja ovog datuma i čuvanja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Uz čestitke bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je uputio čestitke i svim građanima Živinica i Tuzlanskog kantona naglašavajući da je nemjerljiv doprinos koji su građani ovog kraja dali u odbrani Bosne i Hercegovine.

„Ovaj Dan je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku bivšim borcima i boračkim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili. Siguran sam da zajedno možemo prevazići sve probleme sa kojima se danas suočavamo i koji opterećuju oblasti boračko-invalidske zaštite. Mi u Tuzlanskom kantonu smo izuzetno zadovoljni saradnjom koju imamo sa boračkim udruženjima i siguran sam da ćemo tu saradnju nastaviti i stalno unapređivati“ istakao je premijer Halilagić.

Premijer je dodao i da zahvaljujući angažmanu i djelima Armije, mi danas imamo jedinstvenu BiH i što je vrlo bitno – imamo jedinstvene Oružane snage BiH koje su svojim radom jedna od najznačajnijih parametara za punopravno članstvo BiH u NATO.

„Upravo trenutni događaji iz Ukrajine uče nas da je to jedina prava garancija stabilnosti i sigurnosti svih naših građana. Sa aspekta nekoga koje nije učestvovao u odbrani, ali ko tu odbranu relativno dobro razumije i poznaje njen značaj, smatram da je danas sa ciljem razvoja kulture sjećanja veoma bitno obilježavati ove datume i u njihovo obilježavanje uključivati mlade generacije. One moraju znati šta se ovdje dešavalo. Zbog toga smo u naše devetogodišnje obrazovanje uvrstili izučavanje historije u periodu 1992-1995.“ kazao je Halilagić ističući da je naša odgovornost i obaveza da kod mladih generacija razvijamo kulturu sjećanja, baziranu na činjenicama i istini, s ciljem da im se ta historija ne ponovi.

(RTV Slon/Vlada TK)