U UKC-u Tuzla održana Škola atopije

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, u organizaciji Klinike za kožne bolesti, uz suorganizaciju Udruženja pacijenata sa alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom, održana je Škola atopije.

Organizatori su za cilj imali razjasniti zablude koje pacijenti imaju o atopijskom dermatitisu i terapiji, ali i uticati na širenje svijesti o važnosti multidisciplinarnog pristupa liječenju atopijskog dermatitisa kod djece i odraslih pacijenata.

Tokom škole održan je niz predavanja i radionica na temu atopijskog dermatitisa, dijagnostike i liječenja, a razgovaralo se i o odjeći za djecu koja boluju od atopijskog dermatitisa, te metodama njege kože, načinu povoja i kupanja djece.

Načelnica Klinike za kožne bolesti, dr. Senada Resić, specijalista dermatologije je pojasnila da je atopijski dermatitis hronična, upalna kožna bolest koju karakterizira svrbež i hronični tok, sa periodima pogoršanja i poboljšanja, a povezan je i s drugim alergijskim stanjima. Prema njenim riječima Škola atopije pored edukacije za cilj ima i ukazati na značaj samonjege i samokontrole bolesti kako bi sami pacijenti uticali na adekvatno upravljanje bolešću.

UKC Tuzla