U Tuzli promovisana knjiga “Sevdah“ autora Damira Imamovića

U okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“ u JUB „Derviš Sušić“ u Tuzli promovisana je knjiga „Sevdah“ Damira Imamovića iz Sarajeva. Ovoj prvoj promociji knjige „Sevdah“ prisustvovao je veliki broj prisutnih koji se željeli nešto više doznati o sevdahu, kao posebnoj grani pjesme koja je vezana za bh. podneblje.


Promotor knjige bio je književnik i publicista, Ahmed Burić koji je želio da predstavi sevdah kroz knjigu Imamovića koja na jednom mjestu objedinjuje muzičke, poetske, kulturno-historijske i popularne tedencije u razvoju ovog muzičkog žanra kroz tri stoljeća, daleke prošlosti.

Raduje me što postoji jedno mjesto iz kojeg se može saznati nešto više o sevdahu i da razgovaramo o sevdalinki. Iznenađen sam što nikada nije ispisana historija nastanka sevdaha. Da bih dočarao svoje viđenje sevdaha priredio sam ranije izložbu „Sevdah –umjetnost slobode“ u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Na ovoj multimedijalnoj izložbi sam predstavio svoje viđenje sevdaha. Javnost je imala priliku čuti prve snimke sevdaha iz 1907./ 1908. godine i još mnogo toga. Zadovoljstvo mi je doći u Tuzlu da razgovaramo o sevdahu jer ima dosta studenata i profesora koji mi pišu da koriste knjigu u svojim radovima. Mislim da je jako lijepo što postoji jedno mjesto iz kojeg se može saznati šta se sve dešavalo u sevdahu kroz vrijeme, kazao je Imamović.


Duška REBIĆ