U Tuzli promoviran 31 doktor nauka (VIDEO)

Liječnica porodične medicine u Domu zdravlja Zenica Subhija Prasko na Univerzitetu u Tuzli upravo je stekla zvanje doktora nauka, a teza koju je odbranila je depresija i njen tretman u porodičnoj medicini.

Svojim istraživanjem je dokazala da je sve više oboljelih od te bolesti u BiH, te da ona, nažalost, često ostaje neprimjećena zbog različitih simptoma koje sa sobom nosi.

Prasko je kazala da je depresija danas četvrti problem u svijetu, a procjene su da će ona do 2020. biti još učestalija.

“Puno će mi to pomoći jer kao porodični ljekar imam priliku da se susretnem s problemima vezanim za depresiju i kod mlađih i kod starijih osoba”, dodala je Prasko.

Jedan od doktora nauka je i Mirza Mehmedović, koji, kako je naveo, svojom disertacijom želi dati doprinos društvu u kojem živi. Njegov se doktorat odnosi na medije i politiku, tačnije, za primjenu evropskih normativa u upravljanju medijima, posebno javnim servisima u BiH.

“Tema je vezana za komunikologiju, za žurnalistiku, i vjerujem da je dosta primjenjiva na društvo u kojem živimo, posebno ako imamo u vidu da BiH nastoji da postane dio EU i primijeni standarde koji su za to neophodni”, rekao je Mehmedović.

Univerzitet u Tuzli dobio je 31 novog doktora nauka koji su tu titulu dobili na trećem ciklusu studija, a v.d. rektorice Zumreta Kušljugić istakla je da je vrlo ponosna jer time Univerzitet ponovo stvara vlastiti kadar budućih docenata i redovnih profesora.

“Iza ovoga je vrlo mukotrpan i opsežan rad koji je uključivao međunarodnu saradnju i sve potencijale Univerziteta u Tuzli kako bi proizveli kvalietetne doktore nauka koji mogu poslužiti akademskoj zajednici, ali i privredi i društvu u cjelini”, dodala je Kušljugić.

Iako je obrazovanje danas u BiH generalno devalvirano, ovi ljudi ipak vjeruju da ulažući u svoje znanje, imaju još mnogo toga ponuditi ovoj zemlji.

(FENA)