U Tuzli predstavljena knjiga “Srebrenica” autora Matthiasa Finka

U Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu Centra za kulturu Tuzla, predstavljena je knjiga ”Srebrenica-Hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”, autora Matthiasa Finka.
O knjizi su govorili književnik Hadžem Hajdarević, Hamza Ridžal, novinar i književni kritičar i Izeid Šikalo, direktor IK “Dobre knjige”.
IK “Dobra knjiga “ je objavila knjigu u 1100 stranica u kojoj autor Fink opisuje dešavanja od kraja osamdesetih godina, vremenom osnivanja stranaka i prvih eksalacija, pa do opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja branilaca, sve do tragičnog dana u julu 1995 godine.

Promocija se održava svakog jedanaestog u mjesecu u drugom gradu. Na ovaj način želimo širiti priču o Srebrenici i suprostaviti se sve češćim pokušajima opovrgnuti pravne utvrđene činjenice”, istakao je direktor Centra za kulturu Tuzla, Edin Jahić.
Književnik Hadžem Hajdarević, ističe da je priču o nestalom dječaku Mirnesu kojeg majka traži, kao i mnoge druge priče o nestaloj djeci autor pretočio da napiše knjigu o argumentovanim činjenicama o Srebrenici, što ovu knjigu čini posebnim izdanjem, ali i jednim od najvažnijh dokumenata o genocidu, kazao je Hajdarević.


Kako je izjavio o knjizi Sabahudin Šarić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ovo je svojevrsna enciklopedija Srebrenice, a do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima.
-Autor knjige Matthias Fink se bavio višegodišnjim istraživanjima o ovoj temi i učestvovao je u brojnim istraživanjima u Bosni, sakupljajući informacije od stotine svjedoka, te je od samog početka pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Autor je proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu , a ovaj institut (HIS) je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj. Poseban ugled je postigao istraživanjem na području nasilja u društvu u 20-tom stoljeću-istakao je Hamza Ridžal, novinar i književni kritičar.
Posebna vrijednost knjige je to što je knjigu napisao stranac, Njemac i što je podržana od jednog od njemačkih instituta za istraživanje zločina. Knjiga je u Njemačkoj prevedena na bosanski jezik, a naše nastojanje je i da se knjiga promoviše i da se govorno napravi verzija jer imamo dva glasa, negiranje genocida i naš glas da bude jači, da je bio genocid u Srebrenici, kazao je Izedin Šikalo, direktor IK “Dobra knjiga”.


Duška REBIĆ