U Tuzli položen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

Na prostoru pored Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla svečano je položen kamen temeljac za drugu Roditeljsku kuću na području BiH.


Na ovom značajnom događaju za grad Tuzlu prisustvovali su mnogobrojni gosti i oboljela djeca sa porodicama. Sa ukrašene bine na poseban način, djeca su recitovala i pjevala. Među njima bila je i mlada doktorica Azra Lukavačkić koja je kao djevojčica bolovala od karcinoma, a danas liječi oboljelu djecu i ulijeva im nadu za ozdravljenje.


Vlada Kuvajta je pomogla sa 800.000 KM izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli, Vlada TK sa 50.000 KM i Muftijstvo tuzlansko sa 30.000 KM. Roditeljska kuća će imati 400m2 životnog prostora, pet apartmana gdje će moći boraviti istovremeno 5 porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije, a moći će primiti porodice iz TK, Brčko Distrikta i određenih područja Republike Srpske.


Glavni projektant i idejno rješenje uradio je Emir Salkić iz Kompanije Normal arhitektura.
Narodu Kuvajta se zahvalio direktor UKC Tuzla, Alen Kamerić koji je istakao da je napravljen veliki iskorak ovim projektom koji će olakšati i djeci i roditeljima.


Vakufska direkcija iz BiH je posredovala između glavnog donatora Vlade Kuvajta i drugih i imala je važnu ulogu u relizaciji ovog projekta.

– Islamska zajednica će biti na usluzi i pomagati onima kojima je pomoć potrebna, a presretni smo što imamo ovako dobru saradnju sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka, što smo zajedničkim snagama važan projekat doveli do kraja– istakao je direktor Vakufske direkcije IZ BiH, Senaid Zaimović.


Obaveza naša je da slavimo život. Izgradnjom ove kuće svrstavamo se među one koji svakodnevno doprinose da život djece oboljela od raka traje duže i da se izliječe. Tuzlanski kanton ovim pokazuje otvorenost i posvećenost životu, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić.


Prema riječima šefice Odjeljenja za hematologiju i onkologiju, Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla prim. dr. Amile Latifagić, prosjek godišnjeg oboljenja za Tuzlanski kanton je 15 pacijenata. Mi smo sada zadovoljni sa liječenjem djece sa malignim bolestima, a postotak izliječenja zavisi o vrste bolesti. Liječenje oboljelih je kompleksno, 50 je prošlo kroz terapiju i radio terapiju, transplantaciju, hirurške operativne zahvate, a sada je na odjeljenju 11 pacijenata, istakla je Latifagić.

Izgradnjom Roditeljske kuće ćemo olakšati bolesnoj djeci od raka i njihovim roditeljma jer je rak bolest za cijelu porodicu. Najveću zahvalnost dugujemo narodu Kuvajta i Generalnom sekreterijatu vakufske Države Kuvajt koji su osigurali 800.000 KM za izgradnju uz podršku vakufske direkcije Islamske zajednice BiH. Zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK i UKC Tuzla, ambasadoru projekt Miralemu Pjaniću i svim dobrim ljudima, istakao je direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, Fikret Kubat.


Izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli treba da bude završena do kraja godina, a u planu je i rekonstrukcija i uređenje Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, istakla je načelnica Klinike, dr. Lejla Osmančević .

Duška REBIĆ