U Tuzli počela podjela paketa za socijalno ugrožene građane

Podjela prehrambenih paketa socijalno ugroženim građanima na području Tuzlanskog kantona počela je danas, a koja je predviđena Uredbom za pomoć stanovništvu Vlade Federacije BIH, donesenom u julu .Na području grada Tuzle pravo na prehrambeni paket ima 1019 građana koji imaju stalnu novčanu pomoć, kao i građani koji su dobili jednokratnu novčanu pomoć u Centru za socijalni rad Tuzla. Paketi su kategorisani u tri vrste, na osnovu broja članova u domaćinstvu, koji je registrovan u Centru za socijani rad. Tako je i kategorija do 3 člana porodice, druga do pet članova i treća kategorija od 5 i više članova porodice. Podjela paketa vrši se za sve tri kategorije.

“Naravno po sastavu se razlikuje, gdje je manje članova paket je manji, gdje je više članova paket je veći, to je doredila Vlada Federacije BiH, koja je i donirala ove pakete oni su napravili raspored po kategorijama ko će dobiti koliko, predviđena je u novembru još jedna podjela ovih paketa ista količina , pa eto vidjet ćemo kada će doći tada će početi druga podjela” – kaže Zlatko Krvavac iz Crvenog križa TK.

Paketi koje je osigirala Federalna direkcija za robne rezerve sadrže osnovne životne namirnice, brašno, šećer, ulje, so,konzerve i deterdžent. Iako je iz Vlade FBiH rečeno da će vrijednost paketa biti do 500 KM, korisnici ističu da je vrijednosti tih paketa znatno manja, ali im je ipak značajna.

Prvog dana podjele prehrambenih paketa nije zabilježena veća gužva, a o datumu preuzimanja korisnike je prema riječima Krvavca, trebao obavijesti Centar za socijalni rad Tuzla, obzirom da je predviđena dnevna podjela za 120 korisnika.

“Prema našim predviđanjima, mi smo očekivali veliki broj građana, jutros da će tu biti, međutim nije , da li su obaviješteni ili ne mi to ne znamo, ali evo bilo je do sada negdje oko 35 do 40 ljudi “ – kazao je Krvavac.

Podjela će se vršiti u naredih devet dana, svakim radnim danom od 9 do 14 sati u naselju Miladije u skladištu Interšpeda.