U Tuzli otvorena spomen soba velikanu Ismetu Mujezinoviću

Povodom godišnjice rođenja Ismeta Mujezinovića otvorena je spomen soba u kući u kojoj je ovaj velikan bosanskohercegovačke likovne scene određen vremenski period živio i stvarao.

U spomen sobi u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli izloženi su neki od najznačajnijih predmeta koji su predstavljali sastavni dio njegovog života u ovom gradu.

“Ovdje se mogu vidjeti plakete i medalje koje je Mujezinović dobio za društveno-politički angažman i domete u likovnoj umjetnosti, potom lična karta, indeks sa studija u Parizu, ali i još neki lični predmeti. Također, ovdje je postavljeno i jedno kiparsko djelo Grge Antunca koje je dosad bilo manje poznato javnosti”, kazao je stručni saradnik za naučno-istraživačku i izdavačku djelatnost u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli Senad Begović.

Pored nekoliko umjetničkih djela koja se nalaze na zidovima spomen sobe, ali i pisaćeg stola s lampom, također su izložene i fotografije koje pokazuju da je neprikosnoveni lider Jugoslavije Josip Broz Tito prilikom posjete Tuzli 1966. godine prvo obišao Mujezinovića i njegov atelje, a tek onda po protokolu krenuo prema lokacijama koje su bile zacrtane.

Tokom otvorenja spomen sobe prikazan je i dokumentarni film u kojem pored naratora i sam Mujezinović čita određene odlomke.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da Mujezinović osim za umjetnika visokog ranga slovi i za intelektualca svjetskog nivoa.

“To je čovjek koji je uspio kao angažirani intelektualac pobijediti Hitlera. Uspio je osnovati i Univerzitet u Tuzli kao prvu visokoškolsku ustanovu izvan Sarajeva i to nije bilo nimalo lako. Nakon svih anketa bio je proglašen najvećim slikarom BiH 20. stoljeća”, potcrtao je Imamović, naglasivši da se u 20. stoljeću na prostorima bivše Jugoslavije teško moglo naći većeg slikara do Mujezinovića.

Kao popratni događaj danas je u ateljeu upriličena i izložba Mujezinovićevih crteža koji su nastajali u periodu od 1920. do 1940. godine.

Spomen soba ostaje kao stalna postavka Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli, a svi oni koji je žele posjetiti to mogu učiniti svakog radnog dana od osam do 15 sati.

(klix-rtvtk)