U Tuzli otvorena prva Merhametova pekara

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ u Tuzli je otvorilo svoju prvu pekaru, u okviru svoje Narodne kuhinje „Imaret“, a koja djeluje pod okriljem Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

U izgradnju „Merhametove“ pekare ukupno je investirano oko 120.000 KM. Od tog iznosa, 91.475 KM obezbijedila „Merhametova“ partnerska organizacija „LDS Charities“, dok je Grad Tuzla, kao partner projekta, izdvojio 30.000 KM.

„Merhametova“ Narodna kuhinja u Tuzli je najveća kuhinja u BiH i ona svakodnevno hrani oko 2.400 socijalno ugroženih porodica. Hljeb koji će se proizvoditi u „Merhametovoj“ pekari bit će namijenjen upravo njima.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac kazao je da je današnjim otvaranem svoje pekare u Tuzli „Merhamet“ započeo sa realizacijom još jednog od svojih značajnih projekata.

– Nakon Tuzle, „Merhamet“ planira otvaranje pekara i u drugim gradovima širom BiH u kojima imamo svoje narodne kuhinje. Dragocjena iskustva iz Tuzle ćemo prenijeti i na druge naše regionalne odbore – kazao je Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, nije slučajno odabran ni tajming otvaranja „Merhametove“pekare u Tuzli jer je tim činom „Merhamet“ obilježio svoju 108. godišnjicu.

– S obzirom da je rad „Merhameta“ obnovljen 2. februara 1991. godine, a februar je mjesec „Merhameta“, svi naši regionalni odbori ovih dana na svoj način, raznim humanitarnim akcijama, obilježavaju jubilej „Merhameta“ – kazao je Vrbanjac.

Zahvalio se organizaciji „LDS Charities“ na ovoj vrijednoj donaciji, kao i Gradu Tuzla  na podršci ovom projektu, ali i kontinuiranoj pomoći Regionalnom odboru „Merhameta“ Tuzla.

Gradonačelnik Tuzla Jasmin Imamović  čestitao je „Merhametu“ na novom projektu.

– Politika u Gradu Tuzla je politika empatije. Volio bih da što više građana vidi koliko je lijepo uređen ovaj prostor u kojem je „Merhametova“ kuhinja. U Tuzli niko ne smije ostati gladan. U partnerstvu i saradnji sa „Merhametom“ ostvarili smo taj cilj da niko u Tuzli nije gladan. Zadovoljstvo mi je sarađivati sa „Merhametom“ , s kojim će Grad Tuzla i dalje dobro sarađivati – kazao je Imamović.

Predstavnik organizacije „LDS Charities“ Majk Gojmarec je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog saradnje s „Merhametom“.