U Tuzli održana edukativno – pokazna vježba o važnosti preventivnog djelovanja zaštite i spašavanja od požara

Amina Mehić, učenica srednje medicinske škole u Tuzli, jedna je od učesnica edukativno – pokazne vježbe koja se na što bolji način potrudila prezentovati pravila ponašanja u slučajevima požara.

Prvi put mi je da sam makirant, ali iskreno ovakve vježbe, a naročito ono na što je mene medicinska škola uputila, je značajno ne samo za nas mlade, nego i za odrasle koji su potisnuli taj nivo. Drago mi je što mogu da uputim i druge, naročito mlađe koji će se susretati sa ovakvim situacijama”, govori Amina

U Bosni i Hercegovini, ali i u Tuzlanskom kantonu zaštita od požara regulisana je propisima i ustanovljenim mjerama zaštite od požara, a edukacija o osnovnim pravilima ponašanja prilikom prirodnih i drugih nesreća kroz pružanje prve pomoći od velikog je značaja kako za učenike svih škola, tako i za sve građane.

Edukacijom i pokaznom vježbom prisutni su imali priliku vidjeti simulaciju gašenja požara kao i zbrinjavanje unesrećenih tokom požara.

Veliki je ovo dan za učenike ove škole, u njihovom odgojnom o obrazovnom procesu. Pohvalio bih menadžment ove škole i sve učesnike ovog događaja koji su omogućili učenicima da steknu praktična znanja. Praktična znanja će koristiti tokom cijelog života. Ministarstvo obrazovanja i nauke će dati punu podršku ovakvim i sličnim događajima te ćemo formalno pozvati sve ostale škole da na sličan način organizovanja sličnih događaja izvrše edukaciju učenika, a isto tako i nastavnog osoblja kako reagovati u vandrednim okolnostima”, kazao je Elvir Baraković, ministar obrazovanja i nauke

Predstavljen je i Priručnik “Priprema za odgovor na prirodne i druge nesreće sa postupcima pružanja prve pomoći”, a cilj edukativno pokazne vježbe jeste podizanje svijesti o važnosti preventivnog djelovanja zaštite i spašavanja kako bi sve posljedice bile svedene na minimum.

“Mi danas želimo predstaviti priručnik koji smo napravili zajedno sa Gradskim štabom Civilne zaštite i to je nešto što možemo reći da je prvenac u Bosni i Hercegovini, mi se time ponosimo. Radi se o jednoj malom knjižici koja puno govori”, istakao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa Tuzla 

Šef odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa u Službi Civilne zaštite Miralem Mulać  dodaje kako ovaj priručnik obuhvata sve načine o sistemu zaštite spašavanja.

“Danas prezentiramo ovaj priručnik Priprema za odgovor na prirodne i druge nesreće sa postupcima pružanja prve pomoći i to je jedan komplet”, rekao je Mulać.

Pored materjalne imovine koju možete izgubiti u požaru, možete izgubiti i ono najvažnije, a to je život. Stoga je veoma važno prenositi stečeno znanje ljudima iz okruženja kako bi posljedice po živote ljudi i materijalnih dobara bile svedene na najmanju moguću mjeru.