U Tuzli krajem mjeseca prva brdska trka ”Grand Prix Tuzla 2021”

Udruženje građana auto-moto sporta ”HM Motorsport” na stazi Stara Majevica organizovat će 31. jula i 1. augusta prvu brdsku trku GRAND PRIX TUZLA 2021. Adrenalinski spektakl u gradu soli će se održati posljednjeg vikenda u ovom mjesecu (31.7.-1.8.2021.) te će biti bodovan za šampionat Bosne i Hercegovine na brdskim stazama. Trka je uvrštena u kalendar BIHAMK-a za disciplinu A02.

U šampionatu BiH, u navedenoj disciplini, organizuju se četiri trke od čega tri u Republici Srpskoj (Vlasenica, Lopare i Banja Luka) dok je u Federaciji BiH jedina trka koja je opstala – brdska trka ”Cazin Great Prix” na stazi Krajiška zmija. Obzirom da, sudeći po infrastrukturi navedene staze, imamo trenutno najbolje uslove za održavanje ovakve vrste sportsko-turističke manifestacije, cilj nam je do 2023. godine u Tuzlu dovesti Evropski šampionat na brdskim stazama – FIA CEZ (Centralna Europska Zona koju sačinjavaju takmičari iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova), navode iz Udruženja ”HM Motorsport”.

Generalni pokrovitelj je Grad Tuzla sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

Organizatori brdske trke sa gradonačelnikom Tuzle
Staza ”Stara Majevica” locirana je na regionalnom putu Tuzla – Čelić, te će na navedene dane biti zatvorena u trajanju od po 8 sati. Start je na nadmorskoj visini 510 metara a cilj na 726 metara. Visinska razlika staze od starta do cilja iznosi 216 metara. Ukupna dužina staze je 3.700 metara, širina na svim dijelovima kolovoza 6 metara. Asfalt je u potpunosti nov.

Pojedine zone će, iz bezbjedonosnih razloga, biti dodatno osigurane barikadama. Na nekoliko lokacija duž staze bit će postavljeni prostori za gledatelje, osigurani i sa redarima. Za sve posjetioce bit će organizovan prijevoz autobusima do mjesta za gledanje trke, te ovim putem želimo obavijestiti sve zainteresirane da se vozilima neće moći kretati dalje od raskrsnice u Doknju, kod škole. Na navedenoj lokaciji, u sklopu igrališta škole i MZ bit će postavljen park vozača te promotivni štandovi naših sponzora, edukacijski materijali, štandovi sa pićem i hranom. Posjetitelji će se moći upoznati sa takmičarima i njihovim vozilima te će od navedene lokacije sat i po vremena prije početka treninga i trke autobusi voziti ka lokacijama za gledanje utrke, te nakon iste vratiti gledatelje natrag. Pobrinite se da vaša vozila ostavite na sigurnom, stoji u obavijesti Udruženja ”HM Motorsport”.

Ovo je program manifestacije:

31.07.2021. Subota

07:00-10:00 Verifikacija i tehnički prijem,
10:30 – Prva sjednica Sportske komisije,
10:45 – Objava startne liste za trening,
11:00 – Sastanak sa vozačima u parkištu vozača kod OŠ ”Dokanj”,
11:45 – Start prvog treninga (plaćeni slobodni trening),
30 min po završetku slobodnog treninga – start prvog zvaničnog treninga,
30 min po završetku prvog zvaničnog treninga – drugi zvanični trening,
30 min po završetku drugog zvaničnog treninga – druga sjednica Sportske komisije
18:00 – Objava startne liste za trku

1.08.2021. Nedjelja

11:00 – Ceremonija svečanog otvaranja takmičenja i obraćanje zvanica – Trka – prva vožnja;
30 min po povratku poslednjeg vozača u predstart nakon prve vožnje – Trka, druga vožnja;
30 min posle završetka druge vožnje – objava privremenih rezultata takmičenja;
60 min posle završetka druge vožnje – treća sjednica Sportske komisije;
15 min nakon završetka treće sednice Sportske komisije – objava konačnih rezultata
takmičenja;
17:00 – Svečanost dodjele priznanja