U Tuzlanskom kantonu izdato preko hiljadu prekršajnih naloga zbog povećanja cijena

Svaki dan građani uočavaju nove cijene na osnovnim životnim namirnicama. Sve skuplje plaćaju osnovne životne potrebe.

Milion i dvjesto hiljada konvertibilnih maraka, odnosno hiljadu i tri stotine prekršajnih naloga izdale su inspekcije u Tuzlanskom kantonu poslodavcima u prošloj i ovoj godini zbog stalnog povećanja cijena. Tek oko pola miliona konvertiblinh maraka je vrijednost izvršenih prekršajnih naloga, a isto toliko je onih koji čekaju sudsko odlučivanje.

 

SELMIR KARIĆ, direktor Inspekcija Tuzlanskog kantona

“Mi smo ove godine od februara, kada je došlo do poremećaja cijena, obavili oko stotinu i pedeset nadzora vezano za kontrolu cijena. Otprilike, negdje u 60 nadzora su bili prekršaji. Izrečeni su nalozi u visini 65 hiljada KM, a u 35 su izdane mjere otklanjanja nedostataka”.

Građani koji hrle prema trgovinama u svakodnevnom su strahu od poskupljenja.

 

Predsjednik Kantonalne privredne komore u Tuzli kaže nam da su poslodavci suočeni s novim izazovima na tržištu.

 

“Prvo, imamo rat u Ukrajini i problem sa žitaricama. Druga stvar, imamo lock-down u Kini, gdje su luke zatvorene. I to su dva globalna problema koja utječu na cijene energenata nafte i plina. Naši privrednici moraju dizati cijene”.

 

A zbog zakonske regulative i inspekcijama su svezane ruke. Poslodavcima je isplatnije plaćati kazne i prekršajne naloge nego se prilagoditi pravilima. A pravila su više nego jasna- Marže u veleporodaji ne smiju biti veće od 20 feninga, a u maloprodaji ne smiju prelaziti šest feninga.

 

Cijene će i dalje rasti, a prema najavama i prognozama čeka nas nikad teža ekonomska i socijalna kriza. Kriza na koju institucije u BiH nemaju odgovora, a spas jedino vide umjesto ekonomskim, u nacionalnim politikama.