U toku rekonstrukcija starog dijela zgrade Dječijeg obdaništa

Prvi dani u Novoj godini protiču u obnovi i utopljavanju starog dijela zgrade JU Dječijeg obdaništa Živinice. Na ovom dijelu do sada su bile rijetke inervencije, a nešto više o građevinskim radovima saznajemo od direktorice ove odgojno obrazovvne ustanove Sabine Adelić:

“Mi smo počeli 7.januara rekonstrukciju starog dijela zgrade Dječijeg obdaništa.Taj dio izgrađen je davne 1964.godine i do sada nije ništa rađeno osim povremenih intervencija na očuvanju zgrade.U toku su radovi na utopljavanju, uređenju i očuvanju objekta od daljeg propadanja.Aplicirali smo za sredstva Ministarstva obrazovanja TK, s kojim smo krenuli u rekonstrukciju, ali to neće biti dovoljno pa smo izdvojili i dio vlastitih sredstava”.

Potrebe grada za povećanjem kapaciteta Dječijeg obdaništa su velike, pa bi trebalo u najskorije vrijeme doći do gradnje novih kapaciteta za prijem djece:

“Mi smo se obratili Općinskom vijeću Živinice za izmjene Regulacionog plana grada koji se odnosi na naš prostor, tako da su nam izašli u susret. Imali smo razumjevanja, pa sada postoji mogućnost širenja naših kapaciteta, jer je to postala prijeka potreba grada. Imamo mnogo zahtjeva za prijem nove djece, a na proljeće će ih biti još i više.Ovim putem pozivamo lokalne vlasti da se uključe i pomognu nam gradnju novih kapaciteta, kako bi mogli upisati više djece u našu javnu ustanovu, što i jeste osnovni cilj predškolskog odgoja i obrazovanja. Uz to imat ćemo mogućnost za prijem novih odgajateljica, što je takođe od velike važnosti za mlade kadrove”, objašnjava nam direktorica Sabina Andelić.

Radovi na rekonstrukciji zgrade JU Dječijeg obdaništa, koji su u toku, a počeli su 7.januara, bit će dovršeni do početka februara, čime će se stvoriti ugodniji uslovi za boravak djece.

(Š.G./zivinice.ba)