U TK ugradnja solarnih panela bit će moguća bez urbanističke i građevinske dozvole

Zbog sve većeg interesa građana za postavljanje solarnih panela na građevinske objekte, kantonalna Vlada napravila je određene izmjene u Zakonu o prostornom uređenju i građenju.

U narednom periodu na području Tuzlanskog kantona ugradnja solarnih panela bit će značajno olakšana. Razlog tome je odluka kantonalne Vlade da se promijeni Zakon o prostornom uređenju i građenju, kojim za postavljanje solarnih panela neće trebati određene dozvole.

“ Neće morati tražiti niti urbanističku saglasnot, odnosno lokacijsku informaciju niti građevinsku dozvolu, samim time nemaju ni upotrebnu dozvolu”, kazala je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Ovim izmjenama građanima će biti omogućeno lakše postavljanje solarnih panela na krovove građevina, što će dodatno doprinijeti povećanju udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

“ Ono što želim napomenuti je da je ovo jedan iskorak na području TK što se tiče obnovljivih izvora energije, da omogućava građanima jednostavan pristup i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe i samim tim omogućavamo bolju iskorištenost obnovljivih izvora energije”, istakla je Ajšić.

(rtvslon)