U TK prekršaji prosjačenja povećani za 300%

Poruka “Ne podržavamo prosjačenje” danas je poslana iz Tuzle sa ulične akcije “Obrazovanje kao primarni faktor u borbi protiv prosjačenja”, koju je organizovalo Udruženje “Sretno dijete” u sklopu obilježavanja Nedjelje djeteta.

Iz ovog udruženja su kazali da na ovaj način žele ukazati na problem iskorištavanja djece i prosjačenja te pronaći načine prevencije postojećeg problema u društvu, a to je moguće samo u saradnji sa relevantnim institucijama.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova TK ove godine evidentirali su 54 prekršajna slučaja prosjačenja ili navođenja na prosjačenje. U 2017. godini je takvih slučajeva bilo samo 13, što znači da je broj naloga povećan za 300 odsto.

Ali, tvrde iz MUP-a, nije povećan broj prosjaka, već broj kontrola.

“Policija TK je operativnim planom odlučila da stane ukraj ovoj pojavi pošto je Tuzla turistički grad, da prosjake skloni sa ceste i da ih prikladno kazni. Ono što nam predstavlja problem jeste da su to povratnici u vršenju prekršaja i da nemaju novca da plate kaznu”, pojasnio je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Nevladine organizacije pokušavaju kroz razne projekte skloniti djecu sa ulice i razviti svijest kod građana da ne daju novac prosjacima. Članovi Udruženja “Sretno dijete” tako su građanima Tuzle dijelili letke sa porukama kako zaštititi djecu koja prose, koga pozvati, kako postupiti.

“Želimo poslati poruku da ne podržavamo prosjačenje. Svi koji daju novac djeci koja prose podstiču prosjačenje, zato šaljemo poruku: Stop prosjačenju”, rekla je Amela Tupajić iz UG “Sretno dijete”.

Iz ovog udruženja apeluju na resorno ministarstvo da ne tereti djecu prosjake, već nalogodavce.

“S obzirom na to da je u porastu broj djece koja idu u školu, a srećemo ih da poslije nastave ili u toku nastave roditelji šalju djecu da prose”, zaključuje Tupajićeva.

(Nezavisne novine)