U Srebrenici razgovarano o položaju i ulozi žene u ruralnim zajednicama

„Mreža žena u Podrinju“ danas je u Srebrenici upriličila okrugli sto o temi „Položaj i uloga žene u ruralnim zajednicama“.

Prisutne su bile predstavnice udruženja iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice.

Predstavnica Udruženja žena povratnica „Podrinjka“ Srebrenica Mevlida Mehanović govorila je o rodnoj ravnopravnosti i mirovnom aktivizmu.

– Problem svake žene je i problem zajednice. Najveći problem žena Podrinja je nevidljivost. Iako dosta Udruženje ‘Vive Žene’ radi na terenu, nismo uspjele da pokažemo ono što zaista jesmo i šta možemo da uradimo. Veoma malo smo prepoznatiljive, a imamo mnogo toga da pokažemo, kapaciteti su naši veliki i treba nam prilika – kazala je Mehanović.

Mima Dahić, koordinatorica u UG “Vive Žene” kazala je da ovo udruženje radi na edukaciji i pružanju pravne pomoći ženama te da pruža podršku kroz rad na izgradnju njihovih kapaciteta i povezivanja sa drugima.

– Najvažniji segment jeste omogućiti ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom da plasiraju svoje proizvode na tržište kroz organizaciju različitih sajmova – kazala je Dahić.

Predstavnice Udruženja žena „Maja“ iz Kravica su govorile o mirovnim incijativima.

– Mir ustvari nije puko odsustvo rata. Neophodno je da svakodnavno radimo mirovne incijative kako bismo poboljšali položaj u svim sferama, privatnog i društvenog života – kazala je Vesna Erić iz Udruženja žena „Maja“ Kravica.

Nizama Sejmenović iz Udruženja žena “Cerska” na okruglom stolu govorila je o obrazovanju. Sejmenović petnaest godina radi u školi u Kravici i kaže da se susreće sa određenim problemima.

– Posljednji problem u obrazovanju je nedostatak učenika u školi i zatvaranje područnih škola – istakla je ona.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković rekao je da kroz budžet Općina Srebrenica izdvaja sredstva za podršku projektima nevladinih organizacija.

– Podržavamo projekte koji se tiču ruralnog razvoja. Sve ono što žene imaju u gradskim sredinama, to trebaju da imaju i žene u ruralnim područjima. Svjesni smo činjenica da se na selu ne može živjeti ukoliko nemate osnovnih elemenata, znanje i predzanje. Kkada je u pitanju bavljenje privredom i poljoprivredom svaki vid edukacije je dobro došao – zaključio je Alivuković.

Okrugli sto je održan uz podršku kancelarije OSCE-a u Srebrenici.

(Nezavisni.ba)