U Sarajevo stigla druga grupa bh državljana i njihovih srodnika evakuisanih iz Gaze

Druga grupa od 11 bh državljana i njihovih srodnika evakuisanih iz Pojasa Gaze doputovala je u Sarajevo nakon što su nedavno evakuisani iz blokirane palestinske enklave koja je 7 oktobra pod žestokim izraelskim napadima.Evakuisani bh državljani i njihovi srodnici su iz Kaira stigli u Istanbul odakle su avionom stigli na Međunarodni aerodom Sarajevo , nekoloki sati nakon što su u glavni grad BIH sletjeli i prva grupa od 26 državnika i njihovih srodnika.

Na aerodromu ih je dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je kazao da će među osobama koje su drugim letom stigle u BiH petero će ostati u Sarajevu, dvoje ide u Zenicu , a ostalih četvero idu u Salakovac gdje će se smjestiti po svojoj želji.Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić intenzivno radi na iznalaženju trajnog smještaja, a ima više opcija stanova ovo ministrstvo raspolaže u Kalesiji, Zenici, Tuzli, Sarajevu i poručio je da će bh institucijenastaviti raditi , kako bi preostali državnici koje se nalaze na spisku napustile Gazu. Od ovih koji su ostali bilo je situacija da je izdata dozvola za djecu , a nije i za roditlje, pa se nisu htjeli da razdvajaju.
Iz Gaze je do sada evakuisano 36 od 42 osobe iz BiH čije je evakuisanje do sada odobreno. U toku su pripreme i za izlaz preostalih bh državljana iz Pojasa Gaze.

U procesu evakuacije iz Gaze ,kao i Kairu i transportaciji do Sarajeva podršku je pružio DR. Katara Ambasador Katara u BiH , Meshaal Ali Mohammed Abdulah Al  Attiya , koji je istakao da je njegova zemlja od početka izraelskih napada na Gazu vrši snažne diplomatske ugovore sa ciljem da se deeskalacije, otvaranje humanitarnih koridora i sprečava prisilno raseljavanje. Evakuacija stranih državljana je humanitarni napor Katara i njenu blisku saradnju sa bratskim i prijateljskim zemljama osoba koje žele napustiti Pojas Gaze pod Izraelskom agresijom , kazao je ambasador AL –Attiyah.

Duška Rebić