U Potočarima sutra počinje kopanje mezara za 35 žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Potočari sutra će početi kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula.

Ovu informaciju za Fenu je potvrdio direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović.

– Radnici Komemorativnog centra Tuzla radit će na kopanju mezaru. Ove godine najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina, a pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana, Šahin (Šaban) Halilović rođen 1924. godine, u vrijeme ubistva imao je 71. godinu. Među žrtvama koje se kopaju bit će ukopana i jedna žena, a radi se o Remziji (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume i bit će ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazom. Do sada je u Memorijalnom centru ukopano 6.575 žrtava genocida, a sa ovih 35 žrtava ukupan broj će biti 6.610 žrtava – rekao je Smajlović.

Sve pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica teku po planu, kazao je za Fenu Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

– Sutra je sastanak Organizacionog odbora na kojem će biti usvojen konačan program obilježavanja 23. godišnjice genocida. Kao prethodnih godina, i ove godine očekujemo oko 20 do 30 hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta koji će doći da odaju počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine – kazao je Feni Alivuković.

(nezavisni)