U ponedjeljak presuda optuženom za obljubu tri sestre

U ponovljenom postupku protiv Dragana B. (24) iz Laktaša, kojeg terete za obljubu djevojčica sa čijom je majkom bio u emotivnoj vezi, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja optuženog za obljubu najmlađeg djeteta (2013.) te traži da bude osuđen za seksualno zlostavljanje tri djevojčice, rođene 2005, 2007. i 2008. godine.

U ovom slučaju, iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane završeno je ponovljeno suđenje Draganu B.

On je  bio osuđen na 19 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četiri djevojčice, a nova presuda u ovom slučaju zakazana je za ponedjeljak.

Prvom presudom bio je osuđen za više krivičnih djela obljuba s djetetom mlađim od 15 godina u sticaju s krivičnim djelom zadovoljenje polnih strasti pred djetetom, a to je ukinuo Vrhovni sud RS, koji je uvažio žalbe odbrane i slučaj vratio na novo odlučivanje.

Suđenje u ovom slučaju  je bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite žrtava. Terete ga i da je imao polne odnose i s majkom dok su djevojčice bile prisutne u prostoriji.

Optuženog terete da je od marta 2019. do februara 2020. godine u kući kod Laktaša, gdje su djevojčice živjele s majkom, kao i u svojoj kući, u više navrata počinio obljubu i drugu polnu radnju izjednačenu s obljubom nad djevojčicama.

S majkom je navodno bio u emotivnoj vezi i svakodnevno boravio u njihovoj kući i navodno joj pomagao u poljoprivrednim radovima dok je otac bio odsutan.