U Narodnom pozorištu Tuzla: Održana komemoracija u čast istaknutog kompozitora Asima Horozića

U Narodnom pozorištu u Tuzli, održana je komemoracija u čast istaknutog kompozitora Asima Horozića, koji je nedavno preminuo. Na komemoraciji su se okupili brojni prijatelji, kolege i poštovaoci Horozićeve izuzetne muzičke karijere i doprinosa umjetnosti.

Na ovom emotivnom događaju prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, koji je izrazio duboko saosjećanje sa porodicom Horozić i istakao Asimovu važnu ulogu u kulturnom životu grada Tuzle. Naglasio je da će Horozićeva muzika i doprinos umjetnosti ostati neizbrisiv dio kulturne baštine ovog grada.

– Jedno od njegovih najznačajnijih djela, koncertni stav za klarinet i orkestar nazvan “Kapija,” ostaje svjedočanstvo o njegovoj dubokoj povezanosti s našim gradom. To je muzička kompozicija koja izražava bol i tugu koju smo svi osjećali 25. maja 1995. godine, kada je tuzlanska mladost tragično izgubila svoje živote. Asim je svojom muzikom uspio izraziti ono što se riječima ne može. Njegove kompozicije će nadahnjivati generacije koje dolaze, a njegova umjetnička ostavština će živjeti kroz njegove predivne melodije, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nermina Hadžigrahić, istakla je značaj Asima Horozića, kao profesora na Univerzitetu u Tuzli, kao i njegov uticaj na generacije mladih muzičara, te kazala da je bila čast biti dio kolektiva kojem je pripadao Asim Horozić.

Također, na komemoraciji su se obratili i dekan Muzičke akademije u Sarajevu, prof. mr. Ališer Sijarić, koji je podsjetio na Horozićevu izvanrednu muzičku karijeru i doprinos razvoju muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini obrazovanju mladih i njegovoj ulozi kao mentoru brojnih talentiranih učenika.

Na kraju se obratio književnik i dramaturg, Nijaz Alispahić, bliski prijatelj Asima Horozića, podijelivši lične uspomene i priče o njihovom dugogodišnjem prijateljstvu, ističući njegovu strast prema muzici i neizmjerne kvalitete kao osobe.

Komemoracija je bila prilika za zajedničko sjećanje na Asima Horozića i njegove nevjerojatne doprinose svijetu umjetnosti i muzike. Njegova muzika će zauvijek ostati živa, a njegova posvećenost muzičkom nasljeđu će nastaviti inspirisati mnoge.

Grad Tuzla