U narednom periodu moguć rast cijena građevinskog materijala na području BiH

Građevinski materijal na području BiH ovih je dana dodatno poskupio, a trend rasta cijena ovih proizvoda bi u narednom periodu mogao biti još veći.

Kako kažu sagovornici neki od razloga viših cijena ovih proizvoda su pandemija virusa korona, rast cijena nafte kao sirovine i goriva za transport ovih proizvoda, te kriza u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, proizvođači građevinskog materijala, kao jedan od osnovnih razloga, navode povećanje troškova proizvodnje, na koje utiče povećanje cijena sirovina na tržištu.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je da su poskupljenja željeza i čelika posljedice pandemije virusa korona, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja transporta, ali i cijene goriva.

“Ovo sve čini udar na privrednike u BiH. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalnoj industriji se nabavljaju vani, odnosno uvoze se, tako da je to neki globalni problem. Država će ovo morati posmatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što manje za privredu”, smatra Jašarspahić.

Istakao je da u BiH treba da se razmatraju iskustva domaćih kompanija koje su u direktnoj vezi s vrhovima lanaca dobavljača ovih proizvoda kako bi se vidjelo šta je moguće da se uradi da se budžeti ne ugroze, ali i kompanije zadrže na nekom nivou kao i prije pandemije.

“Potrebno je učiniti sve da se taj trend rasta izvoza iz BiH u odnosu na godine prije zadrži, a to je moguće jedino uz pravovremene mjere podsticaja, koje će ublažiti udare koje privrednici imaju. Privrednici se moraju spasiti, jer se tako svi spasavaju”, rekao je Jašarspahić.