U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održana komemoracija Mevludinu Ekmečiću

U povodu smrti velikog bosanskohercegovačkog i svjetskog umjetnika, Mevludina Ekmečića, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održana je komemoracija. Prisutnima su se ovom prilikom obratili direktor Centra za kulturu Tuzla, Edin Jahić, ispred Fondacije Legat/Ekmečić iz Brčkog, Ćazim Suljević, te gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Direktor Bošnjačkog instituta–Fondacija Adila Zufikarpašića, nije bio u mogućnosti da prisustvuje komemoraciji, ali se prisutnima obratio dirljivim oproštajnim pismom, posvećenim preminulom Ekmečiću.


Podsjećamo, Mevludin Ekmečić bio je jedan od najpoznatijih bh. akademskih slikara na širim prostorima. Ekmečić je bio izvanredan slikar, portretista, profesor i galerista. Osnivač je mnogih galerija, umjetničkih ustanova, kolonija i drugih likovnih manifesacija u BiH. Bio je dugogodišnji upravitelj jedinstvene Galerije portreta Tuzla, te osnivač Ateljea Ismet Mujezinović, Međunarodnog Festivala Interbifepa. Također, Ekmečić je osnovao nekoliko regionalnih legata, Umjetničkih kolonija, Legata Haima Pinte, Adela Ber Vukić i Kolonije Srebrenik.

Aktivno je sarađivao pri osnivanju Galerije Rizah Štetić u Brčkom, Hasan Kikić u Gradačcu, Galerije franjevačkog samostana Dubrava, Galeriji Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Bio je osnivač Galerija jugoslovenskog portreta u kojoj je bio imenovan za njenog direktora. Bio je član ULUBIH od 1964. godine. Samostalno je izlagao više od 20 puta, a kolektivno više od 180 puta u zemlji i inostranstvu.

Galerija jugoslovenskog portreta i Umjetnička galerija Rizah Štetić u Brčkom su mu organizovali retrospektivu izložbe 1948-1990. Štampano mu je nekoliko mapa: Crteži Dimitrijević, Ekmečić, Kulenović, Mujezinović, Štetić, 1950, Sarajevska baščaršija 1969, Staro Sarajevo 1970, Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije I mnogobrojne druge.
Odlikovan je mnogobrojnim umjetničkim i društvenim nagradama. Dobitnik je više od 55 značajnih priznanja i nagrada, među kojima je Plaketa grada Tuzle 1967, Dvadesetsedmojulska nagrada SRBiH 1975, Priznanje SULUJ-a 1986, Zahvalnice za razvoj likovne umjetnosti BiH 1986,Srebrene plakete Univerziteta u Tuzli 1986., Tuzlanske plakete sa zlatnim grbom 2003., prve Zlatne povelje Općine Srebrenik 2005., a od 2004. godine je počasni dokor nauka Univerziteta u Tuzli.

Duška Rebić