U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena izložba „Mostovi i stari gradovi“

U povodu manifestacije „Dani evropskog nasljeđa“ u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je izložba „Mostovi i stari gradovi“ u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta , odnosno Zavoda za zaštitu spomenika u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla.
Na izložbi su predstavljene reprodukcije starih gradova i mostova snimljenih 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća , rađenih u reprodukciji na velikom formatu istih u boji , a publika je imala priliku da ih prvi pute pogleda.
-Program je realizovan u sklopu manifestacije Dani Evropskog nasljeđa 2022 pod motom „Održiva baština“ , a izložba je do sada predstavljena u više gradova, u Mostaru, Livnu, Žepču, Bihaču i Sarajevu ,a ovo je samo jedan dio bogatstva koje posjeduje naša ustanova,  istakao je direktor Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika na otvaranju izložbe.
Na izložbi su predstavljene crnobijele fotografije kamenih mostova s lokaliteta Arslanagića most u Trebinju, Kozja Čuprija kod Sarajeva , Most u Žepi, Most u Klepcima kod Čapljine , Most u Konjicu , Most u Kožetini kod Ustokline i Ruski most na Iliđi. Predstavljene su i stari gradovi s lokaliteta Stari grad Srebrenik , Stari grad Ostrožac u Cazinu, Stari grad Vidoški u Stocu , Stari grad Visoki , Stari grad Bobovac kod Vareša i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša, Stari grad Ljubuški.
Reprodukcija fotografija starih gradova i mostova  je uljepšala sa zidova  cijeli prostor galerije, a posebnost je upriličio muzički program koji je sa gitarom izveo Armin Smajić , koji je nagrađen sa aplauzom od publike.
Izložba ostaje otvorena do 15 decembra do kada se može pogledati , te svi zainteresovani svakim radnim danom , a vanredne grupne posjete možetese javiti na broj 061 188-698.
Nakon otvaranja izložbe delegacija iz Sarajeva ,sa direktorom Međunarodne galerije portreta Tuzla Edinom Jahićem je obišla galerijske prostore u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u kojima su izložena djela mnogobrojnih najboljih internacionalnih i domaćih slikara i skulptura , koje se bogatstvo nemože procjeniti i jedino je u cijelom svijetu na jednom mjestu smješteno, a svakako i Galerija Ismeta Mujezinovića , svjetskog slikara po kojem je i Tuzla prepoznatljiva.
Duška REBIĆ