U kasarni ‘Dubrave’ Živinice svečano obilježen Dan Oružanih snaga BiH

Komanda i jedinice 5. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su u kasarni i zračnoj bazi “Dubrave” Živinice svečano obilježili Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – 1. decembar.

Mnogobrojni, uspješno obavljeni zadaci su iza pripadnika 5. pješačke brigade OSBiH, a posebno su ponosni na nekoliko mirovnih misija u Afganistanu.

Komandant 5. pješačke brigade OSBiH, brigadni general Kenan Dautović kazao je da to već njihova treća rotacija koju ispunjavaju na najvećem mogućem nivou.

– Pored toga, na putu ka punopravnom NATO članstvu, kao vanjskopolitičkom cilju države BiH, apsolutno postižemo standarde i sve ono što je potrebno za interoperabilnost sa drugim državama članicama NATO saveza – naglasio je.

Aktivno su pomagali i civilne organe. Kako navodi Dautović, kada nema prirodnih nesreća pripremaju se za moguće prijetnje. Nastoje biti vidljivi lokalnoj zajednici, jer OSBiH su, podsjeća, narodna vojska. U svom sastavu imaju do 1.500 ljudi, premda nisu u cijelosti popunjeni. Već imaju planove za sljedeću godinu.

– Proces planiranja je trogodišnji, tako da već znamo šta ćemo raditi. Od narednih zadataka treba da završimo proces NATO evaluacije, te da eventualno prema odluci Predsjedništva BiH budemo upućeni u neki NATO operaciju u budućnosti – zaključio je.

Najzaslužniji pripadnici ove brigade, oficiri, podoficiri i vojnici su povodom Dana OSBiH novčano nagrađeni ili su javno pohvaljeni. Dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim javnim institucijama, preduzećima, organizacijama, udruženjima i lokalnim zajednicama.

(Nezavisni.ba/Fena)