U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla razmatrana strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana je sjednica uz prisustvo velikog broja proizvođača mlijeka TK-a i drugih poljoprivrednika, na kojoj je razmatrana Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021-2027. godinu.

Strategijom koja je razmatrana utvrđeni su ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa područja Federacije BiH i načini njihovog ostvarivanja. Poljoprivrednici nisu sada zadovoljni i smatraju da bi njihovom usvajanju značilo gašenje BiH poljoprivrede jer odnos države prema poljoprivrednicima nije korektan.
Među poljoprivrednicima je i Aljo Mevkić koji takođe nije zadovoljan, te smatra da ni jedan poljoprivrednik neće se naći u ovoj strategiji, samo  će propasti.Istog mišljenja je i predsjednik proizvođača miljeka Eldin Glibanović koji smatra da Evropa želi svim mjerama ugasiti naše tržište koje je prepoznato na širim prostorima, te da svoje proizvode plasiraju po drugim cijenama. Jedna od dva zakona strategije nalaže ograničenje količine proizvodnje robe, a svaki novi farmer ne bi imao pravo da podstiče proizvodnju.

Predsjednik proizvođača FBiH , Admir Kahriman smatra da niti jedan proizvođač nije zadovoljan sa novom Strategijom koja ne zadovoljava veliki broj poljoprivrednika i smatra, da je to problem države da to riješi,da se zaštiti poljoprivreda Tuzlanskog kantona i BIH.

Prema riječima Suada Selimovića sekretara Kantonalne privredne komore Tuzla, oni koji su pisali Strategiju nisu upoznati sa stanjem poljoprivrede na terenu , jer se nisu družili sa poljoprivrednicima i nisu upoznati sa situacijom u poljoprivredi. Treba da se pronađu neke radikalnije mjere za poljoprivrednike koji od toga žive , te da sa novom Strategijom budu svi zadovoljni, što očekujemo od države da to riješi na jedan korektan način, da budemo svi zadovoljni, ističe Selimović.

Duška Rebić