U Kalesiji promovirana knjiga „Tuđmanov haški profil“ Ive Komšića: Knjiga je dokaz da je postojao projekat podjele BiH između Srbije i Hrvatske

U četvrtak, 6. oktobra, u velikoj sali kalesijskog BKC-a, pred velikim brojem posjetilaca održana je promocija knjige „Tuđmanov haški profil: udruženi zločinački poduhvat na BiH“  Ive Komšića. Osima autora prof. dr. Ive komšića, člana Predsjedništva BiH u vrijeme Agresije na BiH, o knjizi je govorio i književnik Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH. Moderator je bio književnik i novinar Fahrudin Sinanović.

Književnik Hadžem Hajdarević je kazao da je Komšićeva knjiga vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu.

– Da je sreće, mi bismo ovu knjigu preveli i na engleski jezik, i na francuski i na njemački jezik i podijelili je svim ambasadorima, svim evropskim parlamentarcma i političarima. Na taj način bismo ušutkali Hrvatsku, kazao je Hadžem Hajdarević.

Prof. dr. Ivo Komšić bio je učesnik svih mirovnih pregovora o Bosni i Hercegovini. On je je u svom obraćanju kazao da je postojao jasan projekat da se Bosna podijeli između Srbije i Hrvatske, a da se Bošnjaci, koji ne pristanu da budu Srbi ili Hrvati, pobiju.

– Sistematski si širi laž o Bosni i Hercegovini, o onome što se dešavalo početkom 90-tih godina, iskrivljuje se istina. Svaka prilika za to se koristi. Čak i ujutro, na televiziji, u TV prilozima koji govore o kalendara događaja, iznose se neistine. Kad si se tek razbudio i piješ prvu jutarnju kavu, oni ti žele servirati neistinu. Sve me to nerviralo i zato sam napisao ovu knjigu, da se zna istina o projektu podjele Bosne, kazao je između ostalog prof.dr. Ivo Komšić.

Naglasio je da se trudio da u knjizi ne bude subjektivan. Koristio je, kako je rekao, presude Haškog tribunala, Tuđmanove stenograme i svoje zabilješke koje je vodio u Dejtonu i na svim drrugim pregovorima.

– Ovom knjigom želim da se Hrvati suoče sa istinom. Kad se suoče sa istinom, morat će tražiti oprost. Bez oprosta nema ni pomirenja ni pravde, naglasio je Ivo Komšić.

Na početku promocije prisutnima se obratio Meho Hodžić, sekretar Udruženja penzionera dijaspore “Povratak”, koje je bilo pokrovitelj ove promocije, i Alija Džafić, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija. Direktor Džafić i Osman Ramić, predsjednik  Udruženja penzionera dijaspore “Povratak”, poklonili su umjetničku sliku prof. dr. Ivi Komšiću.

Ovom promocijom počela je ovogodišnja manifestacija “IKRE 2022”, kojom se o obilježava Mjesec knjige.

Sljedeći sadržaj u okviru manifestacije IKRE 2022 je promocija knjige „RAINCI DONJI KOD KALESIJE – monografija“ Hasana Paloša, koja će se održati 13. oktobra (četvrtak) u 18,00 sati. O knjizi će govoriti i prof. dr. Kadrija Hodžić, mr. Alija Muminović, Alija Džafić i Fahrudin Sinanović.

Također, 20. oktobra će se održati i promocija knjige „Vjetrova dom“ dr. Amele Delić. Bit će još promocija, književnih večeri, književnih radionica…