U Kalesiji predstavljeni romani Fajke Kadrića: Značajan fenomen na bh. književnoj sceni

U okviru manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ u velikoj kalesijskog BKC-a upriličena je promocija romana književnika Fajke Kadrića „Protokol posrnulih“, „Udovičke zemlje“ i „Šta su meni ptice“. Na ovaj način, od ove godine, i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija učestvuje u realizaciji ove važne, značajne manifestacije.

Osima autora, o Kadrićevim romanima govorili su i Fahrudin Sinanović, prof. dr. Mirsad Kunić i Osman Halilović.

– O Fajki Kadriću i njegovim romani već možemo govoriti kao o značajnom književnom fenomenu u Bosni i Hercegovini. Već prvim romanom „Protokol posrnulih“ Kadrić je pokazao da se radi o zrelom piscu, a narednim  romanima je to samo potvrdio, kazao je između ostaloga književni kritičar Osman Halilović.

Mirsad Kunić, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Tuzli, izrazio je nadu da će Fajko Kaxrić nastaviti da piše još bolje romane, te da će zasigurno doći vrijeme kada će njegovi romani biti prevođeni na druge jezike.

Fahrudin Sinanović je istakao da u zadnjih 15-ak godina niti jedna pisac svojim knjigama na sebe nije skrenuo pažnju književne javnosti i književne kritike kao što je to učinio Fajko Kadrić svojim romanima „Udovičke zemlje“ i „Šta su meni ptice“.

Njegov najnoviji roman „Šta su meni ptice“ bio je povod za organiziranje javne rasprave pod naazivm „Ratno pismo u bosanskoj književnosti – verbalizacija ratne traume ili poetizacija užasa“. Organizator rasprave bio je Centar za usmeno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, na čijem čelu je akademik prof. dr Rusmir Mahamutćehajić.  Osim akademika Mahmutćehajića i autora Kadrića, o ovoj temi govorili su:  Almir Bašović, Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Kunić i Željko Grahovac… Sve ovo potvrđuje da je riječ o izuzetnom romanu. Roman „Šta su meni ptice“ je i u konkurenciji za ovogodišnju Nagradu „Meša Selimović“ koja se dodjeljuje za najbolji roman u regiji.

Prije promocije slikar Muhamed Džananović poklonio je umjetničku sliku Fajki Kadriću.

Fajko Kadrić je rođen 1965. godine u Skugrićima, općina Vlasenica. Objavio je dvije knjige pripovjedaka Ko još pjeva dok umire te Ordijski mujezin i romane Protokol posrnulih, Udovičke zemlje i Šta su meni ptice.

 

(www.ntv.ba)