U Kalesiji održan 18. Festival izvorne muzike

U organizaciji BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija, u utorak, 10. oktobra 2022. godine,  održan je 18. Festival izvorne muzike. Učestvovalo je 10 izvornih grupa iz cijele Bosne i Hercegovine: Kalesije, Gračanice, Živinica, Tuzle,  Vareša, Domaljevca; Maglaja… Voditelj programa bio je akademski glumac Nermin Hodžić.

Festival je otvorio općinski načelnik Sead Džafić. Sviralo se i pjevalo uz tradicionalne instrumente: šargiju, violinu, doboš, zurle…

Publika je uživala uz svirku i pjesmu izvornih grupa: Tradicija, Mustafa i jarani, Kalesijski dijamanti, Zvuk i izvor, Vesele Domaljevčanke Luca i Marica, Braća Lazići, Momci Ligaćani, Boljaničanke i Zejneba Ramić i Razija Paščanović.

Alija Džafić, direktor BKC-a, svim učesnicima uručio je zahvalnice, Hata Mujčinović-Turić, šefica Službe za društvene djelatnosti, uručila je poklon Enisa Šojko, muzičkoj urednici BH Radija 1, koja je od početka uključena u organizaciju Festivala izvorne muzike.

Podsjetimo da je BKC pokrenuo aktivnosti da se ovaj vid muzičke baštine uvrsti na UNESC-ovu listu svjetskog kulturnog nematerijalnog naslijeđa.