U jezeru Šićki Brod pronađena tromblonska mina (VIDEO)

Ronilac Fedralne uprave Civilne zaštite ispod vode na jezeru Šićki Brod danas je pronašao tromblonsku minu i predao je timu pirotehničara.

Na lokaciji jezero Šićki Brod borave specijalni timovi ronilaca Republike Češke, Federalne uprave civilne zaštite i MUP-a Tuzlanskog kantona. Zajednički već osmi dan rade na pronalasku neeksplodiranih ubojitih sredstava ispod vode, a sve na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Češke Republike i Ministarstva sigurnosti BiH.

Rezultati rada već su vidljivi, naglašavaju ronioci. U posljednjih osam dana pronašli su osam neeksplodiranih ubojitih sredstava.

– Momci su nas naučili roniti i sada s njima zajedno radimo na deminiranju –  kazao je vođa ronilačkog tima FUCZ Slaven Perić i pojasnio da po izjavama lokalnih ronilačkih klubova i saznanju da su na tom lokalitetu vršena ispitivanja improviziranih sredstava u prethodnom ratu, došli su na ovu lokaciju da rade na deminiranju.

Specijalnu Češku formaciju za ronjenje i obuku ronilaca čini specijalni tim vatrogasne službe, tim pirotehničara i medicinski tim. Postavljena je baza i sve se zasnima na zajedničkom radu.

– Sa nama je tim od 25 ljudi i mi smo tu zajedno 24 sata. S lijeve strane je prostor za koji pretpostavljamo da je kontaminiran… – istakao je Marin Kučer, zamjenik komandanta specijalne češke formacije za ronjenje i obuku ronilaca.

Potrebnu podršku pružaju pripadnici Jedinice policije za specijalne potrebe MUP-a Tuzlanskog kantona. Njih šest zajedno prolazi različite obuke.

U Federalnoj upravi civilne zaštite nadaju se nastavku saradnje sa češkim roniocima. Ovdje borave i ekipe Gorske službe sašavanja Srebrenik i kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Stručni savjetnik za deminiranje i uklanjanje NUS-a KUCZ Benedin Pejić je kazao da roniocima pružaju različite vidove pomoći, kao što je pitka i tehnička voda, a sve da bi se operacija čišćenja terena nesmetano izvodila.

Radovi na deminiranju trajat će do petka.

(fejm.ba)