U Gradskoj upravi Tuzle potpisani ugovori o sufinansiranju plastenika

U Gradskoj upravi Tuzle 16.8.2022 upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinansiranju plasteničke ptroizvodnje , u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalni i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz plasteničku proizvodnju, povrća u plastenicima u 2022 godini na području Grada Tuzle.
Projekat zajednički realizuje Grad Tuzla i NVO Muslim Aid Association (MAA) po principu sufinansiranja projekta u omjeru 40% Grad Tuzla , 40% MAA i 20% vlastito učešće odabranog korisnika.
U skladu sa sporazumom o projektu plasteničke proizvodnje, zaključeno između Grada Tuzle i Organizacije Muslim Aid Association (MAA) Grad Tuzla je putem Službe za ekonomski razvoj , poduzetništvo i poljoprivredu objavio Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu 20 plastenika površine 100m2 sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom.Pravo učešća na Javnom pozivu su imali isključivo socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade od 18 do 35 godina sa područja Grada Tuzle, koje posjeduju vlastito poljoprivrednotzemljište u vlasništvu članova uže porodice, roditelji, bračni drug ili djeca , ili zemljište koje im je ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.
Po ovom javnom pozivu ukupno je zaprimljeno 35 zahtijeva za dodjelu plastenika , od kojih je 20 odabrano korisnicima  odabrano za dodjelu.
Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović koji je istakao da Grad Tuzla sredstvima iz Budžeta podržava rad 321 poljoprivrednog proizvođaća. Ovdje se radi o lijepom projektu  sa Muslim Aidom, a to je osobama koje su bile u stanju socijalne potrebe  ili koji su mlade da im se obezbijede plastenici za egzistenciju.
Viktor Marjanović je zahvalio na podršci koju Grad Tuzla pruža poljoprivredni proizvođačima .Bavim se poljoprivrednom, uzgojem krava, ovca , svinja i slično.Plastenik je nešto što je vrednije od dunuma zemlje . Grad nas podržava godinama i to je dobro , nabavkom gnojiva , sjemena , uvijek ima nešto.
Amir Ramić ističe, da nema iskustvo u plasteničkoj proizvodnji, ali da ima namjeru ovim projektom  pomogne kućni budžet.
Prema riječima Zijada Lugavića , pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu u ovom projektu radi se o sredstvima 63, 000 KM koje se dodjeljuje za nabavku 20 plastenika.Na ovakav naćin , osnaživanjem sektora poljoprivrede Grada Tuzle doprinosi da se proizvodi i plasiraju poljoprivrednom proizvodnjom, za one građane koji nemaju mogućnosti da sami proizvode proizvode, te da se na takav način donekle utiče na neovisnost od uvoza ovom proizvodnjom, pojasnio je Lugavić.
Piše: Duška REBIĆ