U Gračanici održan memorijalni program za Srebrenicu

U Bosanskom kulturnom centru sinoć je održan memorijalni program povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u organizaciji udruženja „Gračaničko keranje“ u saradnji sa BKC-om Gračanica, a uz podršku Grada Gračanica te Medžlisa Islamske zajednice Gračanica.
O Danu sjećanja na genocid u Srebrenici te cvijetu „Sjećanje“ koji je ponikao iz Gračanice, govorile su Azemina Ahmetbegović, predsjednica Udruženja, te Jasminka Čamdžić koja je osmislila i kreirala cvijet, koji je danas simbol najvećeg stradanja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
U uvodnom dijelu obratio se i glavni imam MIZ Gračanica Smajo ef. Mustafić te prvi čovjek grada Nusret Helić:
„Danas smo ovdje da još jednom potvrdimo istinu o onome što se desilo, jer samo nas istina može osloboditi. Samo se na osnovu istine mogu postići poštovanje i pomirenje. I evo dok nam u susret dolazi još jedan tužan dan, još jedan 11. juli, odlučili smo se da bar na ovaj način damo svoj doprinos da zaborav ne pobijedi sjećanje. Hvala našim vrijednim ženama iz Gračaničkog keranja što su pomogle u širenju priče o genocidu u Srebrenici i što to svakodnevno nastavljaju da rade“, rekao je između ostalog, gradonačelnik Helić.
U nastavku programa, prisutnim se obratio i dr. Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema u Bosni i Hercegovini čija je inicijativa o nastanku cvijeta, a koja je kasnije povjerena Gračaničkom keranju, obišla cijeli svijet.
U programu je predstavljen i maturski rad Emine Grbešić koja je kroz cvijet „Sjećanje“ podijelila svoje utiske u školi u Švicarskoj i na taj način doprinijela širenju znanja o genocidu u Srebrenici.
Program su upotpunili mališani iz Gradskog obdaništa „Naša djeca“, hor El-Emin iz Škahovice te glumac Amar Mujkić, a dodijeljene su i novčane nagrade za najbolje literarne radove na temu cvijeta, čije je finansiranje omogućio Bosansko-američki Islamski centar Hartford.
Grad Gračanica