U Firenci u Italiji –Campi Bisenzio otkrivena ploča „Žene Srebrenice“

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović sa saradnicima, predstavnicima tuzlanskih udruženja „Žene Srebrenice“ , Udruženja osoba oštećenog vida,Atletskog kluba Sloboda-Tehnograd, Muzičkom omladinom Akustikom, nalazi se u posjeti Općini Campi Bienzio(Firenca) gdje se sastao sa gradonačelnikom Općine Emillianom Fossijem i njegovim saradnicima. Gradonačelnici su razmijenili odluke Gradskih vijeća o bratimljenju dva grada i naglasili su program buduće saradnje. Tom prilikom gradonačelnik Fossi je rekao da ga raduje saradnja sa Tuzlom , da je ranije posjećivao Tuzlu , Srebrenicu i Potočare, te istakao važnost bratimljenja dva grada , posebno vezivanje škole i organizacija civilnig društva .
Gradonačelnik Imamović se zahvalio građanima cijele Italije na tome što godinama ukazuju poštovanje prema BiH, a posebno prema žrtvama genocida u Srebrenici, te istakao da ga je ganulo i oduševila odluka italijanskih Udruženja Coci Copp da novo sjedišta svoje sekcije nazivaju po udruženju „Žene Srebrenice“.
Emotivno je bilo obraćanje Nure Begović , predsjednice udruženja „Žene Srebrenice“ koja jeukazala na potrebu na kontinuirano podsjećanje na genocid u Srebrenici , kako se genocid nikome ne bi ponavljao.
Gospođa Begović se zahvalila gradonačelniku Fossiju i Imamoviću za dugogodišnju podršku porodicama Srebrenice i Potočarima. Nakon susreta sa građanima u sjedištu udruženja Soci Coop , završena je prezentacija o genocidu u Srebrenici.
Poslije prezentacije godspođa Nura Begović je zajedno sa predstavnicom Soci Coop , Francom Frati i gradonačelnikom Imamovićem otkrila ploču sa nazivom „Žene Srebrenice“.
Coci Coop je veliko italijansko udruženje, čija je misija solidarnost otkupa prehrambenih proizvoda za veliki itlijanski trgovački lanac.
Ostala tuzlanska udruženja su tokom boravka imali intenzivne aktivnosti vezane za zajednički rad sa srodnim udruženjima iz Firence –Kampi Bisenzio.Takođe u subotu 25.6 predviđena je prijateljska utakmica u visibalu tj fudbalska utakmica u kojoj igraju slabovidne osobe , što je još jedan od dogovorenih projekata .
Duška REBIĆ